Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Mivel védekezzünk a leégés ellen?

Jön a nyár, ami pedig a napozás, a meleg és a strandolás időszaka. És persze a leégésé, ha nem vigyázunk. Bőrünk védelme pedig kifejezetten fontos, hiszen a káros UV sugarak a melanóma kialakulásának is kedveznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Young,Woman,Applying,The,Correct,Amount,Of,Sunscreen,For,Face

 

Persze nem kell rögtön a bőrráktól félni, az is bőven elég a bőrvédelem melletti érvként, hogy ne fájjon mindenünk a leégéstől. A napvédelem tehát fontos, persze megfelelő keretek között, hiszen az sem tesz jót, ha mindenféle “érdekes” anyagot tartalmazó naptejjel kezeljük a bőrünket. 

leégés,Young,Woman,Applying,Sun,Cream,Or,Sunscreen,On,Her,Tanned
Ha nem vigyázunk, a vágyott barnulásból könnyen leégés lehet. / Fotó: Lea Rae / Shutterstock

A naptejek kétféleképpen védenek a leégés ellen.

 A kémiai védelem egyáltalán nem jó ötlet, hiszen sokszor olyan anyagokat használnak ezek a krémek, amiknek hosszabb távú hatásaival nem vagyunk tisztában. Sok olyan vegyület is kerülhet ezekbe a krémekbe, melyek a hormonrendszer működésébe is beleszólnak, ezzel sok problémát kiváltva, akár a meddőséget is! Arról nem is beszélve, hogy ezek az anyagok a környezetbe is kijutnak és rendkívüli mértékben rombolják például a vízi élővilágot, különösen ott, ahol sok turista bőréről áznak le az anyagok a tengeri lubickolás közben. 

Beautiful,Young,Woman,With,Sun,Cream,On,Face.,Girl,Holding
Fotó: verona studio / Shutterstock

A másik lehetőség a fizikai védelem, mely jelen van a fényvédő krémekben is. A titán-dioxid sokáig elterjedt volt még élelmiszerekben is, de nem jó ötlet ezzel védekezni, mivel belélegezve bizonyítottan rákkeltő. A bőrre kenve ilyen hatást egyelőre nem mutattak ki az anyagról. A cink-oxid sokkal jobb választás, ennek nincsen káros hatása - vagy egyelőre nem mutattak ki ilyet - cserébe viszont nagyon nehéz elkenni az ilyen krémeket, ezek hagynak vastag fehér réteget a bőrön. A legjobb a fizikai védelem terén a megfelelő ruha, mely a fejet is takarja, illetve a testet csuklóig és bokáig, bármennyire is furán hangzik ez. Illetve jó védekezés lehet még az is, ha a kritikus órákban nem megyünk a napra.