Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Ahogy csökken a légszennyezettség, úgy nő a bőrrák esélye az UV sugárzás miatt

Érdekesség
2023. június 19. 11:00
null

A melegedő időnek olyan hatásai is vannak, amikkel elsőre nem feltétlenül számolunk. Sőt, egyes esetekben a kedvezőtlen hatásokat csak fokozzuk azzal, ha igyekszünk tenni a klímakatasztrófa ellen. Ez jelen esetben a bőrünket érinti.

Európában, így sajnos hazákban is 2001 és 2014 között jelentősen növekedett a melanómás esetek száma. Ez az emelkedés 50%-os, igaz, emellett szerencsére a melanóma túlélési aránya is jelentős emelkedést mutat. De vajon mi okozhatja, hogy a bőrrák ilyen mértékben képes “terjedni” az öreg kontinensen?

A válasz összetett. Egyrészt mivel a napsütéses napok száma jelentősen emelkedett Európában, így több időt töltünk a szabadban. Másrészt az ózonlyuk több káros UV sugarat enged át, bár tudjuk, ez a helyzet javulóban van. A légkör UV áteresztő képességét azonban a felhőzet és az úgynevezett aeroszolok befolyásolják - ezek közt pedig a por, a füst és más szennyező részecskék is jelentős helyet kapnak. Minél kevesebb a felhő - és egyre kevesebb, bár ezt az utóbbi hetekben nem feltétlenül vettük észre -, minél jobban csökken a légszennyezettség, annál több káros sugárzás jut el a bőrünkig. Nem szabad elfelejteni, hogy ha csak két évente egyszer égünk le, már az is jelentősen, háromszorosára emeli a melanómás bőrrák kialakulásának kockázatát!

A tendencia megállításának azonban semmi esetre sem a légszennyezettség emelése az útja. Tisztuljon csak az idő és gyógyuljon az ózonréteg, hiszen ez hosszabb távon visszaállítja azokat az értékeket, melyekhez könnyebben tudunk alkalmazkodni. A megoldás a bőrvédelem, mely természetesen a naptejet is magában foglalja. De ne feledkezzünk meg az alternatív, természetbarát lehetőségekről sem, hiszen sajnos a vízben leázó naptej komoly károkat képes okozni élővizeink élővilágában, ami súlyos következményeket von maga után!

képek és lead kép: shutterstock

légszennyezettséguvbőrrák