Június 25. Kedd, Bocsárd

Thaiföldön is kitiltották a tengerpartokról a fényvédő krémek egy jórészét

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Biztosan olvasott már arról a jelenségről, amit korallfehéredésnek hívnak. Az okai között leginkább a melegedő óceánokat szokták emlegetni, és ez igaz is, de nem ez az egyetlen mumus, mely fenyegeti ezeket az elképesztően lassan növő, az élettől duzzadó zátonyokat.

Mi lesz vele, korall?

A kis virágállatok telepeket alkotva élnek a vizekben, létrehozva olyan természeti csodákat, mint a korallzátonyok. Ezek pedig nem csak a biodiverzitásparadicsomai, hanem gazdaságilag is nagyon erősen szólnak bele a környező országok életébe. Az idevonzott halak, a hullámok erejének visszafogása, vagy éppen a turizmus is mind olyan részletek, melyeket a korallok erősen befolyásolnak.

kép: earthjustice.org

A korallfehéredés pedig sajnos valós veszély, mely a zátonyok többségét érinti. Ennek megfelelően egyre több ember szeretné megcsodálni ezeket a helyeket, amíg még van rá lehetőség, amivel csak jelentősen tetézik a bajt. Az emberáradatot még vissza lehet fogni, de a velük érkező vegyi áradat már más tészta. Most azonban már Thaiföld is megállt parancsolt a rombolásnak.

Naptej...

Mivel egyre erősebben tűz bennünket a Nap, egyre jobban odafigyelünk, hogy rendszeresen és alaposan bekenjük magunkat naptejjel. Erre figyelmeztetnek az orvosok is, hiszen ez az egyetlen módja a bőrrák megelőzésének. De akkor mi lehet vele a baj? Mert baj az van, elvégre nem Thaiföld az egyetlen ország, mely nemes egyszerűséggel betiltotta a naptejek használatát, és a szabályszegőket akár átszámolva 900 ezer forintos pénzbírsággal is sújthatják!

kép: Pexels

Akkor nincs más út, le fogunk égni a nyaraláson? Nos, azért nem. A hatóságok ugyanis az oxibenzon, oktinoxát, a 4-methilbenzilidén-kámfor és a butilparabén hatóanyagokat, pontosabban az ezeket tartalmazó fényvédő kozmetikumokat tiltották ki a strandokról. Az említett anyagok ugyanis nem csak a korallok fehéredését okozzák, de jelentősen befolyásolják a szaporodásukat és megölik a korall lárvákat.

Vagyis továbbra is lehet élvezni a thai vendégszeretetet, de olyan fényvédőkkel szerelkezzünk fel, melyek a környezetet sem rombolják, minket is védenek, és így a pénztárcánkba sem robbantanak kráternyi lukat.

lead kép: Singha Estate