Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Klímaper - most Hawaiin a sor

Klímaper lett a vége annak, hogy Hawaii nem reagál kellő erővel a klímakatasztrófa hatásaira, illetve annak ellensúlyozására. A pert 13 fiatal indította, nagy meglepetésre pedig az állam megállapodásra törekszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Coastline,Magic,Island,O'ahu,,Hawaii

 

Az eddigi klímaperek alkalmával az államok nem tettek túl sokat azért, hogy elkerüljék a jogvitákat. Persze, hiszen szinte sohasem végződnek elmarasztalóan, vagy ha igen, így sem sok foganatjuk van. 

Klímaper, Hawaii, tenger, szklafal, növények
Klímaper elé nézhet Hawaii. /Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Hawaiit 13 helyi fiatal perelte be, mert szerintük az állam közlekedéspolitikája, pontosabban a közlekedés kibocsátása sérti az élethez való jogukat. Ez az első olyan per, melyben a kibocsátásmentes közlekedés került a középpontba. De nem is ez az érdekes, hanem az állam reakciója. 

"above,The,Horizons:,An,Aerial,Vista,Captures,Oahu,,Hawaii,,With
Fotó: Terry Kelly / Shutterstock

Megegyezésre törekszenek, így megígérték hivatalos keretek között, hogy 2045-re egy részletes tervet dolgoznak ki arra nézve, hogyan lehet megoldani a kibocsátásmentes közlekedést az államban szárazföldön, levegőben és vízen. A per így a fiataloknak és a klímaaktivistáknak is sikeres, talán precedens értéke is lehet a későbbiekben. 

forrás

 Nytókép: Sivert Asskildt - Shutterstock