Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Alaszkai fiatalok perelik az államot

Egyre többször találkozhatunk azzal a gyakorlattal, hogy állampolgárok perlik be országaikat, mert azoknak vezetői egyszerűen nem figyelnek oda eléggé az ő érdekeikre. Ez a klímakatasztrófa kapcsán elszaporodó gyakorlat pedig a legtöbb esetben érthető is, bár a bíróságok egyelőre nem sok esetben adnak helyt az ilyen igényeknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Most alaszkai fiatal bennszülöttek perelték be az USA leggyorsabban fejlődő államát, mert az egy olyan gázexport lépést tervez, mely megháromszorozná a mostani kibocsátási léptéket. Emellett természetesen hatalmas bevételt jelentene az állam számára. 

alaszkai,út,tájképpel,Asphalt road with yellow lines and the Worthington Glacier in Alaska in the background
Az alaszkai fiatalok az ehhez hasonló látképekért szállnak (többek között) harcba / Fotó: freepik

A fiatalok azonban az alkotmánnyal érvelnek a gázexport ellen, hiszen abban rögzítve van az alaszkaiak joga a természeti értékekhez, még a jövő generációi számára is, valamint az egészséges környezethez való joguk. 

Fotó: Galyna Andrushko / freepik

A keresetben szerepel az is, hogy a bennszülött fiatalok kultúrájuk megőrzésében, hagyományaik gyakorlásában és életük fenntartásában is akadályozva vannak, hiszen a felmelegedés elveszi az élelemforrásokat és a hagyományok ápolásának lehetőségét, a gázexport révén pedig az állam ezt támogatja és előmozdítja. 

forrás