Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A felmelegedés egyre gyorsabb ütemű - még mindig nem elég, amit teszünk!

Éghajlat
2023. július 03. 14:00
null

Igyekszünk visszafogni a károsanyag-kibocsátásunkat, de ez vegyes eredményt hoz. Egyes területeken nagyon hatékonyak vagyunk – mint például a szén felhasználásának visszafogása -, míg másokon sajnos nagyon nem.

A Leedsi Egyetem nemzetközi klímakutató intézetének jelentése szerint a felmelegedés olyan tempóra kapcsolt, amit csak rémálmainkban gondoltunk. 2010 és 2019 közt a felmelegedés mértéke 1,07°C volt az iparosodás előtt időszakhoz képest. 2013 és 2022 közt ez az adat már 1,14°C volt, és az utóbbi egyetlen évben, vagyis 2022-23-ban már 1,26°C!

Az emelkedés léptéke kritikus, hiszen tudjuk, bizonyos hatások megállítására már most sincsen lehetőség, és ha így haladunk, sajnos a legrosszabb forgatókönyvekkel kell szembenéznie az emberiségnek.

Furcsa módon a kibocsátás csökkentésében elért eredményeik is ellenünk dolgoznak. A korom vagy éppen a kén-dioxid ugyanis úgynevezett aeroszolok, vagyis a légkörbe kerülve visszaverik a napsugarakat, ezzel hűtő hatást váltanak ki. Mivel arányuk csökken, így hatásuk is visszaesik, ez pedig gyorsítja a felmelegedést. A megoldás azonban még véletlenül sem az, hogy visszatérünk a szénhez, hanem az, hogy a kibocsátást lenullázzuk, így lehetősége lesz a rendszernek beállni, és hosszabb távon is élhető bolygót hagyunk majd örökül unokáinknak.

képek és lead kép: shutterstock

légkörnapsugárfelmelegedésmérték