Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Vérrögöket okozhatnak a mikroműanyagok?

Hogy komoly veszélyt jelentenek az egészségre, az ma már nem is kérdéses. Sajnos egymás után jelennek meg a tanulmányok, melyek a különféle területeken okozott károkkal hozzák összefüggésbe a mikroműanyagokat. Legutóbb már a vérrögök képződésében betöltött szerepükre is rávilágítottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

 

Tudjuk, hogy a szervezetbe is bejutnak a mikroműanyagok, ahogyan ma már az sem titok, hogy sajnos a placentán is áthatolnak, vagyis a még meg sem született gyerekek szervezetébe is bejutnak. 

mikroműanyagok,vérrög,illusztráció
Fotó: Freepik

A mikroműanyagok pedig gyulladásokat okozhatnak, sőt, összefüggésbe hozták már őket a stroke kialakulásával és a meddőség létrejöttével is. Most egy viszonylag kis esetszámú kínai tanulmány rámutatott arra is, hogy a vérrögképződésben is kiemelt szerepe lehet ezeknek a kis szemcséknek. 

Ha a mikroműanyagok miatt rossz helyen alakul ki vérrög, akár végzetes kimenetelű is lehet / Fotó: Freepik

A vizsgálat során 30 emberből műtétileg eltávolított rögöket vizsgáltak a kutatók. A kialakult zsírlerakódások esetében pedig megállapították, hogy azok több mint 50%-ban mikroműanyagokból épülnek fel. Természetesen az esetszám nagyon kevés, azonban az is kiderült, hogy akiknél magasabb a részecskék szintje a vérben, magasabb az úgynevezett D-dimer fehérjék szintje is. Ezek a fehérjetöredékek a véralvadási folyamat során keletkeznek, magas szintjük a szervezetben pedig vérrögök jelenlétére utal, következésképpen a mikroműanyagok a vérrögképződésben is szerepet játszanak. 

forrás