Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Attenborough: a méhlegelők fontosabbak, mint hinnénk!

A BBC Wild Isles című dokumentumfilm-sorozatának egyik nemrégiben sugárzott epizódjában hangoztatta intelmeit a brit természettudós, rámutatva az olyan rovarok, mint a pillangók, méhek és darazsak ökoszisztémánkban betöltött kritikus szerepére.

Híresővirágbeporzóméh
2024. május 15. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
White,Cosmos,Flower,And,Bee,On,Blue,Sky,Background

A 98 éves Sir David Attenborough nem kertel, a fűnyíróknak nem csak májusban, de még júniusban sincsen semmi keresnivalója a kertekben, már ha szeretnénk megmenteni a beporzókat... 

Bee,Pasture,At,The,City,Of,Kamp-lintfort,Germany
Fotó: Gabriele66

A világhírű tudós a BBC Wild Isles természetfilmjén beszélt arról, hogy nem is csak májusban, hanem még júniusban sem szabadna lenyírni a füvet. Sőt, nézete szerint július közepéig nem is érdemes a fűnyírás lehetőségéről beszélni. Vagyis a No Mow May egy két és fél hónapos időszakot is felölelhetne. 

Nice,Colorful,Meadow,In,Summer,Time
Fotó: Tohuwabohu 1976

Az így kialakuló méhlegelők elképesztően fontos részletet adnak hozzá a beporzók életéhez, segítenek a táplálékszerzésben, nem utolsó sorban pedig a szemet is gyönyörködtetik. De, ami ennél is fontosabb, a túlélésünk zálogai lehetnek. 

Panorama,View,Of,Rural,Landscape,With,Field,Mustard.,Rural,Meadow
Fotó: Snapshot freddy

A vadvirágok sokszínűsége sehol máshol nem olyan gazdag, mint a kaszálóréteken - fogalmaz a tudós. Ezeknek a réteknek, vagyis a vadvirágok biodiverzitásának leggazdagabb lelőhelyeinek a 97%-át elvesztettük mostanra, ez pedig riasztó adat! 

forrás