Június 24. Hétfő, Iván

Sir David Attenborough sürgős cselekvésre szólít fel mindenkit, hogy legyen még esélyünk élni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Először ezzel a gonddal foglalkozzunk, utána jöhet a klíma is – sokan állnak hozzá a kérdéshez ezzel a felkiáltással. Először had’ élhessek normálisabb körülmények között, majd azután figyelek arra, hogy ne vegyek műanyagot. Először had' élvezhessem én is azt, hogy vehetek magamnak sok ruhát, majd utána figyelek a fenntarthatóságra.

kép: shutterstock

Az emberek úgy érzik, joguk van kétkedve viszonyulni a klímakatasztrófa kérdésköréhez, hiszen olyan sok dologban tévedtek már a tudósok. És igazuk van, a kétkedés joga minden embernek jár! Ez igaz Sir David Attenborough esetében is!

Bár elsőre meglepő lehet, a természettudós közel 70 éves pályafutása alatt bizony nagyon sokáig kétkedve fogadta a klímaváltozás lehetőségét. Na nem arról van szó, hogy nem hitte el kollégái munkáját, azok eredményeit, hanem arról, hogy teljesen meg akart bizonyosodni a tények valóságtartalmáról. Ez érthető is, hiszen az egyik legismertebb természettudósról van szó, és ez az apokaliptikus rendszerösszeomlás, melyet a klímaváltozás előidézhet, mindenképpen alapos vizsgálatot igényel.

kép: shutterstock

Mostanra azonban nem maradt kétség, és ez Attenborough legutóbbi nyilatkozatából sajnos keservesen egyértelműen látszik. A BBC Klímaváltozás - A Tények című, nemrég bemutatott műsorában a tudós így fogalmaz: “ha a következő évtizedben nem történnek döntő lépések, visszafordíthatatlan kár éri a természetet, és a társadalmak összeomlanak”. A kijelentés most már nem inog, nem hagy kiskapukat, egyértelmű: cselekszünk, vagy pusztulunk.

lead kép: dfat.gov.au - wikipedia commons