Október 16. Csütörtök, Gál

A kakaótermelés ellenünk dolgozik: ezt az országot bírálják érte

Az olcsó csokoládét sokan megveszik Európában. Pedig senki nem gondolná, hogy azért a kakaóért erdőirtásokat. végeznek, amelyből ezek készülnek.

null

Afrika nyugati részén található Libéria. Ez az ország gazdag erdőkben és természeti kincsekben, de most komoly veszély fenyegeti ezeket a területeket. Egyre nagyobb területeket vágnak ki azért, hogy helyet csináljanak a kakaóültetvényeknek. A fák kivágása miatt az erdők eltűnnek, ezzel együtt pedig az ott élő állatok és növények is veszélybe kerülnek. Ezt a folyamatot erdőirtásnak hívják, és ez az egyik legnagyobb környezeti probléma a világon.

A kakaó nem lehet fontosabb, mint az erdők épsége.
A kakaó nem lehet fontosabb, mint az erdők épsége.   Fotó: Sambalbalap / Shutterstock

Libéria a kakaó miatt írtja az erdőket

Libériában sok család a kakaótermelésből él. Azért vágnak ki fákat, hogy kakaófákat ültessenek, mert ez egy olyan növény, ami pénzt hoz. Sajnos ez nemcsak a természetnek árt, hanem hosszú távon az embereknek is, hiszen ha elfogynak az erdők, a talaj kiszárad, a vízforrások eltűnnek, és a klíma is megváltozik. Az erdők fontos szerepet játszanak abban, hogy a levegő tiszta maradjon, és hogy a világ ne melegedjen túl gyorsan. Ha túl sok erdőt irtanak ki, az az egész Földre hatással van.

A probléma másik része az, hogy ezek a kakaóbabok végül Európába kerülnek, ahol csokoládé készül belőlük. Sokan úgy gondolják, hogy az európai vásárlóknak is felelőssége van ebben, hiszen ha megvesszük az olcsó csokoládét, akkor közvetve támogatjuk az erdőirtást. Ezért egyre többen kérik, hogy az európai országok jobban ellenőrizzék, honnan származik a kakaó. Vannak olyan szervezetek, amelyek azt szeretnék elérni, hogy csak olyan kakaót lehessen behozni Európába, amit nem erdők kiirtása árán termeltek meg.

Nem lehet ennyire kíméletlenül

A libériai kormány szerint ők már tesznek lépéseket azért, hogy fenntarthatóbb legyen a kakaótermelés. Ez azt jelenti, hogy úgy szeretnék termelni a kakaót, hogy közben ne pusztuljon el a természet. Ugyanakkor sokan kételkednek abban, hogy ezek a lépések valóban elegendők, és azt mondják, sokkal szigorúbb szabályokra lenne szükség. A cél az lenne, hogy a csokoládé finom maradjon, de ne ártsunk vele a bolygónak.

Fontos tehát, hogy amikor csokoládét veszünk, próbáljunk olyan termékeket választani, amelyek fenntartható forrásból származnak. Lehet, hogy ezek egy kicsit drágábbak, de így segíthetünk megvédeni az esőerdőket és az ott élő embereket. 

Nyitókép: Shutterstock/Narong Khueankaew

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetik