
Egy friss jelentés szerint a kakaó – a csokoládé egyik fő alapanyaga – az éghajlatváltozás és a biodiverzitás csökkenése miatt egyre nagyobb veszélyben van, ami komoly kockázatot jelent az EU élelmiszer-ellátására.
A klímakatasztrófa olyan élelmiszereket is veszélyeztet, melyek elvesztése nem csak gazdasági problémákat okoz, hanem a lelkünkbe is belemar. Ilyen a kávé, és sajnos ilyen a csokoládé legfontosabb alapanyaga, a kakaó is.
A Foresight Transitions jelentése alapján a 2023-as EU-s kakaóimport 96,5%-a olyan országokból származott, amelyek rosszul felkészültek a klímaváltozásra, és 77%-a olyan területekről, ahol a biológiai sokféleség már jelentősen károsodott. A kakaó mellett több más alapvető termék, például a búza és kukorica is főként ilyan országokból származik.
A szakértők szerint ezek a problémák már most is hatással vannak az árakra és az ellátás biztonságára, és a helyzet csak romolhat, ha nem történik gyors beavatkozás. A fogyasztók számára ez nemcsak drágább csokoládét jelenthet, hanem a kedvenc márkák kínálatának szűkülését is. Ennek megelőzéséhez a fejlettebb, gazdagabb országoknak támogatni kellene a sérülékenyebb, de fontos terményeket termelő régiókat, hiszen azok saját erőből nem lesznek képesek a hatékony védekezésre...
forrás: The Guardian
Nyitókép: New Africa / Shutterstock