Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Ég veled kávé, tea, csokoládé és bor...

Éghajlat
2021. november 08. 08:00
null

Jellemzően egy-egy dolog súlyát akkor érezzük igazán, amikor ezt a saját bőrünkön tapasztaljuk. Nos, erre nem is kell olyan sokat várni, mert bár hazánkban nem lesznek hatalmas hurrikánok, és a sivatagi léptékű szárazság sem fenyeget - egyelőre -, lesz olyan aspektusa a klímakatasztrófának, ami nekünk is nagyon fog fájni.

Régi emlékek

A középkorban a csokoládé olyan különlegesség volt, melyet csak a kiváltságosok élvezhettek. Már ha élveztek, hiszen ekkor még nem cukrozták a különlegességet, így azért messze nem ugyan olyan volt, mint a most ismert változatok. A kakaóbab termesztéséhez igen különleges körülmények kellenek, ezeket pedig többnyire az esőerdőkben találhatjuk meg. Innen már könnyen érthető, hogy miért is fenyegeti a világ legkedveltebb édességét az a veszély, hogy 2050-re luxuscikké válik.

Ugyancsak a régi idők emléke, bár jóval közelebb hozzánk, amikor a banán még csak télen volt elérhető, akkor is sorban állással. Nos, ennek a gyümölcsnek a termesztése sem olyan egyszerű, de jó hír, hogy ebben az esetben a klímaváltozás növeli a termelésre alkalmas területeket. Csakhogy a víz nem lesz több, a banánnak pedig abból sok kell. Arról nem is beszélve, hogy bár a meleg jót tesz a gyümölcsnek, kedvez a gombás betegségeknek is, melyek egyre nagyobb léptékben támadják majd ezt a finomságot is. A víz hiánya pedig az avokádó termesztésére sem lesz jó hatással, mely finomság köztudottan elképesztő mennyiségű vizet vesz fel a termesztése során.

A legfontosabbak

Nagyon sok ember számára a koffein olyan segédeszköz, mely nélkül a reggelek nem is indulhatnak. Nos, 2050-re lehet, hogy meg kell szoknunk, hogy ezek is luxus cikké lesznek, hiszen mind a kávé, mind a tea termesztésére tragikus következményei vannak a klímaváltozásnak. Persze alternatívák lesznek, de a megszokott ízektől könnyen búcsúzhatunk.

Ugyan ez igaz a bor esetében is. A szőlő érzékeny a hőmérsékletekre, és már kis mértékű tartós változás is jelentősen befolyásolja az ízeket, sőt, néhány szőlőfajta létét is. Arról már nem is beszélve, hogy a szőlőtermelésre alkalmas területek összessége 2050-re 75%-kal (!) is csökkenhet.

képek és lead kép: pixabay

klímaborteacsokikávéélet