
A D-vitamin fontos a csontok, az izmok és az immunrendszer egészségéhez, de a tudomány még nem jutott dűlőre abban, hogy pontosan mennyire van szükségünk belőle.
A D-vitamin a tavasz vitaminja, hiszen a Nap sugarai szükségesek ahhoz, hogy elő tudjuk állítani, így a tavasz igazi felüdülés, a nagykabátos, szürke tél után, mely D-vitamin szempontjából kicsit sem előnyös időszak.
Bár sok tanulmány utal arra, hogy a D-vitamin csökkentheti bizonyos betegségek – például a vastagbélrák, cukorbetegség vagy szívproblémák – kockázatát, ezek az eredmények nem mindig meggyőzőek. A napfény a legjobb természetes D-vitamin-forrás, de a bőrrák kockázata miatt sokan kerülik a napozást. Ezen nem segít az egyre nagyobb hőség és az extrém magas UV-sugárzás sem, amik miatt az emberek a négy fal közé szorulnak – akárcsak a téli időszakban.
Emiatt sokan szednek kiegészítőket, de ezek hatékonysága nem egyértelmű, különösen egészséges emberek esetében. A D-vitamin-hiány világszerte elterjedt, különösen idősebbeknél, sötétebb bőrűeknél, elhízottaknál, vagy bizonyos betegségek esetén. A tévhitekkel ellentétben azonban a D-vitamin viszonylag könnyen túladagolható (ahogyan az E-, az A, és a K-vitamin is), vagyis a pótlásánál is figyelni kell a bevitt mennyiségekre.
forrás: nationalgeographic.com
Nyitókép: maradon 333 / Shutterstock