Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Ibolyán túli sugárzás (UV)

null

UV sugárzás, vagy ultraibolya, esetleg ultraviola sugárzás. Ezek a kifejezések mind ugyan azt a jelenséget takarják, mely a látható fénynél kisebb sugárzást takarja.

UV

Ez egészen pontosan a 180 és a 400 nm közötti tartományba eső elektromágneses sugárzás. Az ennél nagyobb, vagyis 400 – 780 nm a látható fény, az ennél kisebb, vagyis 0,01-100 nm-ig a röntgensugárzás tartománya.

Mivel ez a tartomány már túl van a látható fényen, melynek legkisebb hullámhosszú, de még látható színe az ibolya, így az elnevezése is innen ered. Három részre is tagolható, melyek közül az UV-A és az UV-B ismertebb, az UV-C kevésbé.

UV-A

A nagy hullámhosszú, vagyis a 315-400 nm-ig terjedő sugárzás az UV-A. Ezt a Föld légköre nagyrészt elnyeli, ám kisebb mennyiségben azon is áthatol, ahogyan az üveg sem állítja meg. Ugyancsak képes áthatolni a bőr felső rétegén és a szem elülső közegén is.

kép: cancercouncil.com.au

UV-B és UV-C

Ezt a két tartományt érdemes egyszerre vizsgálni. A B 280-315 nm, míg a C 180-280 nm-ig terjedő tartomány. A levegőn és a kvarcon is áthatol, de az üveg elnyeli. Az emberi szervezetre biológiai hatást gyakorlatilag ez a két kategória gyakorol.

Tudjuk, hogy ha sokáig nagy dózisban vagyunk kitéve ennek az UV-B sugárzásnak, akkor leégünk. Ennél azonban több dolog is történhet. A hosszú kitettség hatására DNS károsodás, bőröregedés, bőrrák is kialakulhat. Minden UV tartomány roncsolja a kollagénréteget a bőrben, vagyis ráncosodást okoz. Az UV-B ezenkívül a szemet is képes károsítani, a hóvakságért is ez a tartomány a felelős.

Ezzel szemben, ha nem jut el bőrünkre, akkor bizony a D-vitamin képzése sem megy végbe, aminek következtében a csontképzés is elégtelen lesz. Ezen kívül a bőr sem barnulna le.

kép: saestheticsclinic.com

Az UV-C a fent említett hatások mindegyikét képes kiváltani, ezen felül azonban baktérium és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, ám belenézni szigorúan tilos!

Azt is fontos megjegyezni, hogy a napkrémek kizárólag az UV-B hatásai ellen védenek.

Nem csak a Nap

Az UV sugárzás fő forrása természetesen a Nap, de nem ez az egyetlen lehetséges forrás. Amikor az anyagokat izzásig hevítjük, akkor azok is bocsátanak ki UV tartományba eső fényt. Vagyis az ívhegesztés, vagy a higanygőz lámpa. De UV fényt bocsát ki a villám is.

lead kép: Pixabay

UVfényláthatóviolabőrélet