Október 22. Kedd, Előd

Enyhe tél = kevesebb megfázás?

Ha már klímaváltozás, amit úgy néz ki nem nagyon sikerül elkerülni, akkor legalább legyen valami előnye is. Ha enyhe a tél, akkor a megfázással is kevesebbet kell bajlódni? Nos, amíg fűtünk, sajnos nem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Man,Feeling,Cold,And,Ill,Sitting,On,Couch,Wrapped,In


A tél egyik legrosszabb része a megfázás, nátha, influenza, szóval az a vírusfertőzés, mely orrdugulással, lázzal, levertséggel és köhögéssel jár. Szinte minden évben elkapjuk, és egyre nehezebben kecmergünk ki belőle, ráadásul rosszul tudjuk: nem a hidegtől fázunk meg. 

megfázás, nő zsebkendővel
A megfázás szinte minden télen jelentkezik. /Fotó: Xavier Lorenzo / Shutterstock

Miért jön a megfázás?

A tél a fűtés ideje, amikor a lakásban alacsonyabb lesz a páratartalom. Ez pedig kedvez a vírusoknak, könnyebben fertőznek, vagyis nem a hideg az oka a megfázásnak. Sőt, a friss levegőn eltöltött idő még kedvező is. A lakásban kevesebb D-vitaminhoz jutunk, de minden más vitaminbevitel is lecsökken, és kevésbé figyelünk a friss ételek készítésére is. 

Mindezek együttesen okozzák azt, hogy a “szezonálisnak” is tekinthető megfázás felüti rút fejét. Fontos megjegyezni, hogy a fertőzésen az antibiotikum nem segít, ne is várjuk tőle. A klímaváltozás pedig addig nem győz a téli betegség felett, míg fűtünk, az pedig jó darabig velünk lesz. A megoldás tehát a megfelelő vitaminpótlás, mely friss ételek készítéséből és jó vitaminkészítményből áll (a vitaminkészítmények lehetőleg komplexek legyenek, mert bizony az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, illetve jó az is, ha szerves, biológiailag aktív kötési formában vannak jelen az anyagok, mert a hasznosulásuk így sokkal jobb). Ezen felül pedig télen is szellőztetni kell, sokat a szabadban lenni, így a náthának – és sok más vírusnak is kevesebb lesz az esélye ellenünk! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock