Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Filmek a klímaváltozásról

Érdekesség
2021. január 02. 13:00
null

A legtöbb embernek az ünnepi időszak szabadnapokkal teli, így a kisebb családi összejöveteleken kívül ezek a napok a pihenésről szólnak. Ha már vásárokba, éttermekbe nem mehetünk az idén, remek alkalom, hogybekuckózzunk, és nézzünk pár jó filmet. Mivel a klímaváltozás korunk egyik fő problémája, összeszedtünk pár filmet a témában.

Az utolsó óra

Az egyik legismertebb film a klímaváltozásról, környezetvédelemről Az utolsó óra, Leonardo DiCaprioaktív közreműködésével. A központi téma az ipari fejlődés miatti környezeti problémák, annak következményei, hogy milyen árat is kell érte fizetnünk. Ez ügyben több tudós, politikus és kutató is megszólal, az Oscar-díjas színész pedig narrátorként tűnik fel. Az alábbi fontos kérdések kerülnek boncasztalra a 95 perc során: Hogy jutottunk ide? Visszafordítható a folyamat? Mit tehetünk? Egyáltalán tehetünk valamit, vagy már túl késő?

kép: cpacanada.ca

Kellemetlen igazság

Az USAex-alelnöke,AlGoredokumentumfilmje az átlagemberekhez szól, és felhívja a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés elleni harc csakis abban az esetben lesz eredményes, ha a lakosok is kiveszik belőle a részüket, és ne engedjék, hogy csupán politika egyik napirendi pontja legyen a környezetvédelem. Az alkotás igen erős mondanivalóval bír, hogy nem szabad ölbe tett kézzel üldögélni, így azonnali cselekedetre késztet. 2 Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilm.

Klímaváltozás: a tények

Ha természet, akkor sokaknak Sir DavidAttenboroughneve jut eszükbe, aki a világ egyik legnagyobbra tartott természettudósa. Ebben a dokumentumfilmben ő segít eligazodni a klímaváltozás, globális felmelegedés, klímakatasztrófa kérdéseiben. Ő is az egyéni felelősségvállalásra hívja fel a figyelmet, hogy muszáj egyénenként is cselekedni, máskülönben visszafordíthatatlan következményekkel kell majd nem is sokára szembenéznünk.

kép: blog.ipleaders.in

Forrongó jég

LeonardoDiCaprio híres arról, hogy igen szívén viseli a Föld sorsát, így amikor csak lehet, felszólal a klímaváltozás kapcsán. Nem csoda hát, hogy több olyan film is fűződik a nevéhez, mellyel felhívja az emberek figyelmét a problémára. Az Utolsó órán túl ilyen témájú filmje a Forrongó jég is (bár itt nem láthatjuk, ám narrátorként a hangját hallhatjuk). Az eddigi alkotásoktól eltérően itt a hangsúly nem a klímaváltozás okain, tényén és következményein van, hanem a megoldásokon. A filmben hitelességét több neves tudós és környezetvédő állításai adják, akik érthetően beszélnek a problémákról. Az alkotás képi világa lenyűgöző, az illusztrációk követhetőek, így azok is jobban bele tudnak mélyedni a témába, akik eddig csak a felszínt kapargatták.

lead kép: youmatter.world

filmklímadokumentumFöldemberigaz