Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A klímaváltozás a földrengések számát is növeli?

null

A földrengések is egyre gyakoribbá válnak a világon, ami igen érdekes jelenség. Ezek többnyire nem lakott területeket érintenek, sőt, nem is a szárazföldeket, de tény, hogy bizony igen sokat rögzítenek belőlük, és a szaporodásuk összefügg a szélsőségessé váló időjárással is.

Klíma és földrengés?

Elsőre talán furán veszi ki magát, hogy egy alapvetőenidőjárásitémákat felölelő oldalon a földrengések is előkerülnek. De ebben az esetben a klímakatasztrófával is összefüggést mutatnak a jelenségek, amik mellett ezért - és persze érdekességük okán - nem lenne jó szó nélkül elmenni.

kép: tribpub.com

A futurisztikus hangzású viharrengés egy olyan szó, mely nagyon jól leírja ezt a jelenséget, és sajnos előre vetíti azt is, hogy ezekbőlmégkomoly problémái is lehetnek az emberiségnek, ha nem tesz sürgősen drasztikus lépéseket a klímakatasztrófa ellen.

Viharrengés

A jelenséget a szélsőségessé váló időjárás okozza. A globális átlaghőmérséklet emelkedése a szárazföldön lassabb, a tengerekben azonban jobban tetten érhető. A tengerek hőfoka pedig igen fontosösszetevője az időjárás alakulásának.

A melegebb vizektőlerősebb ciklonok, hurrikánok,medikánokés tájfunok képesek kialakulni – amit talán jól példáz a 2020-as hurrikán és tájfunszezon is. Hiszen nem csak sok 5-ös erősségű rendszer született, hanem többek közt olyan rekorderek is, melyek megdöntöttek minden addigi rekordot a szélerősségben,kiterjedésben,stb.

kép: brevard.floridahealth.gov

Ezek a szörnyetegek bizony nem csak a szárazföldön jelentenek veszélyt, hanem a tengereken is. Ráadásul nem csak a 15-20 méteres hullámokkal, hanem azzal is, hogy a haladásuk közben érintett vízfelszín alatti tengerfenék rengését idézik elő. A viharrendszerek az energiájuk egy részét a hullámoknak adják át, a hullámok pedig a földfelszínnek, mely intenzív, és akár órákig, napokig tartó szeizmikus forrást hoz létre.

Az logikus, hogy nem minden hurrikán hoz létre viharrengést, hiszen nem mindegyik energiája elegendő ehhez a jelenséghez. Azonban a tudósok azt is megfigyelték, hogy a szeizmikus tevékenység csak bizonyos területeken figyelhető meg, nem mindenhol.

lead kép: sbs.com.au