Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Ezért van a Holdnak udvara

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Régen az ember sokkal szorosabb kapcsolatban volt akörülöttezajló dolgokkal, természeti jelenségekkel. Ezek pedig nem rettegéssel töltötték el, hanem megtanult olvasnibelőlük, ami nem csak hasznos volt, de tulajdonképpen a meteorológia népi rendszerét is jelentette.

Mára a tudás inkább csak érdekességként maradt meg, néha hallunk egy – egy népi megfigyeléssel kapcsolatos, kissé mosolyogva elmondott mondatot, mint azt, hogy ha vörös azégalja, akkor szél lesz. Ilyen a holdudvar is, vagy tudományosabb megfogalmazásban a haló, mely sokszor megfigyelhető, mégsem tulajdonítunk neki jelentőséget.

kép:mercy2908.wordpress.com

Pedig kellene, hiszen ebben az esetben az sem lenne baj, ha reggel lemaradunk az időjárás jelentésről, hiszen már estebe tudnánk készíteni az esőkabátot vagy az ernyőt.

Igen, a Hold(vagy éppen a Nap) körül megjelenő haló, vagy udvar esőt jelenthet. A létrejöttét ugyanis a magasban képződő fátyol és pehelyfelhőkben lévő jégkristályoknak köszönheti. Ezeken ugyanis megtörik a fény, és szerencsés esetben egy csodaszép, tökéletes kört formál az égitest körül. Ha még nagyobb szerencsénk van, akkor csak egy horizontális csíkot látunk, de ez a fajta haló ritka. A csapadékot hozó rendszerek megjelenése kezdetben ilyen jégkristályos felhőkkel történik, vagyis a népi megfigyelés megállja a helyét: ha a holdnak udvara van, eső lesz.

kép:crystalinks.com

A jelenséget azonban több emberi tevékenység is befolyásolja, így sajnos ma már előfordulhat az is, hogy hiába hurcolásszuk magunkkal az ernyőnket, mert bár láttuk az udvart, mégsem esik. Ennek oka, hogy a légi közlekedés úgynevezett mesterséges felhők keletkeznek a kondenzcsíkok miatt. Ezek azonban hiába tartalmaznak jégkristályokat, esőt nem fognak hozni.

A haló lehet néhány másodperces jelenség is, de az is előfordul, hogy órákon keresztül jól láthatóan jelen van. A legszebben akkor kapunkrólaképet, ha telehold idején, felhőmentes égbolton jelentkezik. Ekkor készülnek róla a legszebb fotók is.

lead kép:cloudynights.com