2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Már három helyszínen nézheti a lenyűgöző eget hazánkban is!

2019. június 24., 16:00
Már három helyszínen nézheti a lenyűgöző eget hazánkban is!

Kulturális örökségünk túlmutat a régi romokon, vagy éppen a nyelvünkön. Olyan természeti értékeket is ide lehet sorolni, melyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig nélkülük az ember nem tarthatna ott, ahol most van. 

Látta már? 

Nézett már fel az égre? És mit látott? Néhány fényesen ragyogó csillagot, és a holdat? Kár, hiszen ez nagyon kevés. Ennél lényegesen összetettebb, milliárdnyi csillagot megmutató égboltot is láthatna, melyen lenyűgözően kirajzolódik a tejút, és színesek a fények, de ehhez ki kellene költöznie a városból. 

kép: eletestudomany.hu

Igazából még ez sem lenne elég, hiszen ha tényleg lenyűgöző éjszakai égboltot akar látni, akkor kénytelen lesz olyan helyre menni, amit az IDA (International Dark-Sky Associtation) is minősítetten elfogad csillagos égboltú parknak. 

Ez bizony nem egy egyszerű minősítés, illetve a megszerzése nagyon nehéz. Nagyon kritikus feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy terület megkaphassa ennek a nemzetközi szervezetnek a minősítését, cserébe ekkor már biztosak lehetünk benne: ha az IDA szerint is csillagos az égbolt, akkor ott valami különlegeset láthatunk majd. 

Kulturális örökség? 

Bizony, nem is hinnénk, mekkora kulturális jelentősége van a csillagoknak. Nélkülük kis túlzással a mai napig nem létezne időszámítás, navigáció, a földet még mindig laposnak gondolnánk, és Amerikát sohasem fedezi fel senki – hogy a többi földrészről már ne is beszéljünk… 

kép: zselicvidekfejleszto.hu

Azzal, hogy a fényszennyezés mértékét a minimálisra csökkentik (például erre alkalmas világítótestekkel), nem csak sok ezer állat életét könnyítik és mentik meg, de egy igazán egyedi élményt is képesek nyújtani, hogy kik? Az a három park, melyek ma, hazánkban rendelkeznek az IDA minősítésével, vagyis kiérdemelték a Csillagoségbolt – Park elnevezést. A Hortobágyi Nemzeti Park és a Zselic mellett így már harmadik helyszínként a Bükki Nemzeti park is szerepel, mely 2017 június 6.-án kapta meg az elismerő címet! 

lead kép: csillagaszat.hu

Ezek is érdekelhetnek