2021. december 7. kedd
Ambrus

Irány a Hold!

2019. június 27., 12:00
Irány a Hold!

Nem, most nem egy újabb Holdra szállással kapcsolatos tervről lesz szó, ennél jóval ambiciózusabb az elképzelés, mely az Amazon alapítójának fejéből pattant ki, és amely megoldást jelenthet a klímakatasztrófára. 

Holdra fel! 

Jeff Bezos igencsak nagy léptékű elképzeléssel él, amikor a Föld megmentéséről van szó. Ha milliárdos a Tesla vezérhez hasonlóan önmaga akarja a kezébe venni a dolgokat, amihez megvannak az anyagi keretei - legalábbis részben - és olyan szervezetek támogatását is élvezi, mint a NASA. 

kép: wgno.com

Hogy pontosan miről van szó? Az Amazon vezére szerint ahhoz, hogy a Föld ismét kellemes hely lehessen, ahol élni és dolgozni is lehet, a nehézipart, valamint minden szennyező ipari tevékenységet át kellene telepíteni a Holdra. Ott nincs élet, melyre veszélyt jelenthetne, bár a légkörébe pumpált gázok ott is okozhatnak változásokat. Mindenesetre tény, hogy ezzel a szennyező tevékenységek jelentős részét lehetne kiiktatni. 

A terv nem is annyira új keletű, hiszen Bezos elképzelései szerint – amiket már 2000-ben kifejtett – az embernek minél előbb kolóniákat kell létrehoznia az űrben, hiszen ott korlátlan a nyersanyag és az energiakészlet. 

Fikció vagy valóság 

Nem holnap, nem is a következő évben, de az elképzelés nem életképtelen - ezt mutatja az is, hogy a projektet a NASA is támogatja. Persze amíg a holdipar megvalósulhat, még sokat kell dolgozni, mindenekelőtt azt a gondot kell kiküszöbölni, hogy a jelenleginél jóval gazdaságosabban lehessen eljutni a kinézett területre. 

kép: express.co.uk

Erre a fejlesztések között Musk rakétája is kecsegtető, de Bezos önmaga is fejleszt hasonló prototípust, mely igen jól áll. A New Shepard rakéta 2015-óta tucatnyi próbarepülést hajtott végre, sikeresen, és már nincs messze az a lépés sem, hogy turistákat vihessen az űrbe. Ezen a nyomvonalon haladva pedig akár már néhány éven belül is elkezdhetik a megfelelő anyagok szállítását, persze addig azt is meg kell oldani, hogy azokat valaki, vagy valami – mondjuk egy fejlett mesterséges intelligencia - irányítsa, ami nem lesz olyan egyszerű feladat. 

lead kép: nbcnews.com

Ezek is érdekelhetnek