Június 18. Kedd, Arnold, Levente

La Nina ősszel is hozza a formáját, de jövőre már valószínűleg az El Nino lesz az uralkodó

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az időjárásunkat alakító hatalmas rendszerek és állandó mozgások lehetőséget adnak arra, hogy előrejelzéseket adjunk a távolabbi jövőre nézve is. Ezek ugyan messze nem olyan részletesek, mint pár napos előrejelzéseink, de a felkészülést azért lehetővé teszik.


Hogy mire is készülhetünk? Európa időjárását ősszel és télen is hatása alatt tartja a La Nina jelenség, ennek megfelelően pedig a kellemes ősz, a meleg napok sem lesznek ritkák - legalábbis ennek valószínűsége 60% körül mozog. Ahogyan annak is, hogy az aszályos időjárás sajnos folytatódik.

A La Nina hatása máshol is érződik majd, többek közt a hurrikánszezonban is várhatóan erősebb és rombolóbb rendszerek alakulnak ki, és maga a szezon is elhúzódhat. Az egyensúlyra való törekvés azonban a természetben jelen van.

A melegebb ősz és tél, a visszafogottabb csapadékmennyiség alakulása számtalan tényező eredménye, de alapvetően a La Nina-nak köszönhető. Azonban ez már a második La Nina év, így várhatóan a következő már az El Nino időszaka lesz – mely elméletben a szélsőséges időjárási események erősödését hozza magával.

képek és lead kép: shutterstock