Május 26. Vasárnap, Evelin

Műanyagot lélegzünk be, ráadásul nem is keveset!

null

A műanyag-szennyezéssel kapcsolatosan leginkább a tengerek kerülnek előtérbe. Igaz, egy-egy területen az ember azon is bosszankodik, hogy a földben elásott műanyagokat talál, zacskó vagy éppen vezeték formájában. De sajnos a szennyezés máshonnan is támad.

Miért veszélyes?

A műanyag-szennyezéssel kapcsolatosan rengeteg képet láthattunk már arról, hogyan is akadnak bele az állatok az elhajigált szemetekbe. A zsugorfóliák, a csomagolóanyagok nem csak rágabalyodnak az állatokra, hanem sajnos sokszor nézik azokat tápláléknak is, és a gyomorba jutva okoznak visszafordíthatatlan károkat.

kép: npr.org

Az igazán nagy probléma azonban abban rejlik, hogy bár a műanyagok zöme csak nagyjából 500 év alatt bomlik le, fizikaiaprózódásonsajnos keresztül mennek. Ennek hatására egyre apróbb és apróbb műanyagdarabok jönnek létre, amik végül mindenhol megjelennek, az emberi szervezetben is. Ha pedig egyszer bejutottak oda, mivel semmi keresnivalójuk a szervezetben, így az igyekszik kivetni magából a műanyagokat. Ezért gyulladások jönnek létre, melyek bizony erősen befolyásolják az egészségünket is.

Honnan?

De honnan jön ez a rengetegmikroműanyag? Nos, bár azt hinnénk, hogy ha tisztított vizet és ellenőrzött gazdaságból származó élelmiszereket fogyasztunk, akkor biztonságban vagyunk, ez sajnos nem igaz. Amikroműanyagokugyanis a levegőben is terjednek.

AUtahi Állami Egyetem kutatói egy friss tanulmányban rámutattak arra, hogy honnan is származik a levegőben terjedőmikroműanyag. Vizsgálataik alapján pedig elmondható, hogy a túlnyomó többsége, 84%-kaa gumik kopásbál adódik, vagyis a közlekedés felelős érte. Kisebb mértékben az óceánokból kapja fel a szél, és szállítja a szárazföldekre, ez 11%-nyimikroműanyagottesz ki, és a mezőgazdaság is hozzájárul a képlethez a maga 4%-val. Itt a talajban lévőmikroműanyagokkerülnek a levegőbe amezőgazdaságitevékenységek nyomán.

kép: livelovefruit.com

És hogy mekkora is a gond? Nos, a vizsgált terület az USAnyugatirégiója, melynél egy előző tanulmány - melyetJaniceBrahneyadjunktus és munkatársai készítettek - kimutatta, hogy az itteni levegőben mintegy 1100 tonna(!)mikroműanyaglebeg.

lead kép: staticair.com