2023. február 8. szerda
Aranka

2,2 tonna szemetet szedtek az Everest alaptáborában - ez lenne az emberiség hagyatéka?

2021. április 17., 08:00
2,2 tonna szemetet szedtek az Everest alaptáborában - ez lenne az emberiség hagyatéka?

Az emberiség nagyon sok értékes dologgal igyekszik nyomot hagyni a világegyetemben. Képzőművészeti alkotásokkal, tudományos eredményekkel, bonyolultan megkreált kertekkel, vagy éppen a világűrbe küldött üzenetekkel. Ám egy idegen civilizáció számára az első, ami szemet szúrna az az, amit a legnagyobb tömegben hozunk létre: a hulladék. 

Szemét, mindenhol 

Ahol az ember megjelenik, ott a szeméttel is számolni kell. Kis csokipapír, eldobott zsebkendő, arcmaszk és gumikesztyű, és ezek csak a kisebb részletek. Sokkal nagyobb dolgokat is gond nélkül hagyunk hátra, pusztán azért, mert nem készültünk fel megfelelően, vagy mert nem igazán érdekel minket a dolog. Ez csak egy cigarettacsikk, csak egy sörösüveg, ne adj’ Isten csak egy sátor. 

kép: Getty

Az eredmény pedig elképesztő hulladékmennyiség. Ennek esik áldozatul a világ egyik leglenyűgözőbb helye, az Everest is. Sokáig az emberi teljesítmény csúcsa volt eljutni az Everestre, mára azonban elképesztő mennyiségű ember szervezett túrákkal igyekszik futószalagon meghódítani a hegyet. És még ha nem is sikerül nekik, szemetet hagynak mindenfelé, amerre csak mennek. 

 

Tisztogatás 

A serpák, akik a magas hegyek közt élnek, ezeket a hatalmas hegyeket spirituális jelentőséggel is felruházzák. Éppen ezért joguknak és kötelességüknek érzik megóvni azokat, akár még a szeméttől is. Ennek megfelelően a nepáli Dawa Steven 2008-óta rendszeresen szervezi az expedíciókat, amik a hegy megtisztítását tűzik ki célul. 2019-óta a Bally svájci cég is segít ebben. 

kép: asianews.it

2020-ban is elindult az expedíció, és az Everest alaptáborát 2.2 tonna (!) hulladéktól szabadították meg. Innen pedig több olyan hegy is elérhető, mely 8000 méter feletti csúcsokkal rendelkezik, és a serpák szorgalmas munkával takarítják ezeket is. 

A dolgukat nehezíti, hogy bár pozitív tapasztalat, hogy a turisták egyre kevesebb szemetet hagynak maguk után, az olvadó gleccserekből rengeteg hulladék kerül elő, mely még a takarítási mozgalom megkezdése előttről származik. 

lead kép: honeyguideapps.com

Ezek is érdekelhetnek