Június 16. Vasárnap, Jusztin

Vízhiány a világon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A víz világnapja alkalmából a témában érintett uniós biztosok közös nyilatkozatot adtak ki, melyben erősen kiemelik, hogy a víz olyan érték, melyet nem lehet pótolni, így minden egyes cseppje sokat számít.

Vízgazdálkodás

A klímacélok elérése mellett az Unió kiemelten kezeli a víz kérdését is. Ennek oka pedig egyszerűen az, hogy nem áll belőle rendelkezésre korlátlan mennyiség, legalábbis a tiszta, iható vízből biztosan nem. Igaz, ezt nem először mondják, de az ivóvízhiány bizony egyre jobban fojtogatja az országokat szerte a világon.

kép: Wikipedia

Hazánk “víznagyhatalom” - ahogyan sokan emlegetik, de ez sem ment meg minket attól, hogy az eltűnőben lévő víz éreztesse a hatásait itthon is. Idehaza megjelent egy új fogalom, az ideiglenes víztest, mely az olyan folyamokat jelöli, ahol a víz nincsen jelen egész évben. És most nem éppen csak csörgedező patakocskákról van szó.

A világ számos nagyvárosában a vízhiány kezd a mindennapok részévé válni. India számára a víz már rég komoly értéket képvisel, de mára megértette értékét Fokváros is. De nem is olyan sokkal ezelőtt Belgium is kénytelen volt vízkorlátozásokat bevezetni, míg Ausztráliában a víz már olyan érték, hogy annak lopása is bekerült a kriminalisztikai gyakorlatba.

És akkor a rideg tények: a vízhiány jelenleg az emberiségnegyedétérinti, azaz mintegy 2 milliárd ember számára a tiszta, iható víz olyan luxus, melyet nem engedhetnek meg maguknak akármikor, amivel komolyan gazdálkodniuk kell, ne adj’ Isten olyan luxus, melyet nem érhetnek el.

Gond a víz?

A vízhiány nem csak abból a szempontból problémás, hogy az életben maradás alapfeltételeként elérhető kellene legyen minden ember számára. Éppen ez a tulajdonsága teszi hihetetlenül értékessé, vagyis a vízhiány bizony társadalmi destabilizációt is okoz.

kép: siaivo-Depositphotos

Arról már nem is beszélve, hogy az olyan javakért, melyek ritkák, vagy feltétlenül szükségesek az emberiség hajlamos háborúkat indítani, és ennek lehetősége most is a fejünk felett lebeg. Bár ezeket a sorokat leírni, vagy olvasni is sokkal egyszerűbb Európa közepén, ahol a csapból mindig folyik a tiszta víz, az életvitelünk mellett ez már nem lesz sokáig így.

lead kép: sites.manchester.ac.uk