Június 16. Vasárnap, Jusztin

Élhetetlenné válnak a trópusok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sokszor olvashatjuk, hogy mennyire fontos is lenne a globális felmelegedést az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5%-ontartani. De hogy pontosan miért is? Mert melegebb lesz? És őszintén, kit zavar, ha többet lehet pancsolni, és kevesebbet fagyoskodni? Nos, a helyzet azért ennél drasztikusabb.

Migráció

A tömeges migráció okának a klímakatasztrófa kapcsán a szárazságot szoktuk megjelölni, és ezzel nem is lehet vitatkozni. Ugyanakkor nem ez az egyetlen tényező, mely milliókútra-keléséhez vezethet. A népesség mintegy 40%-a él a trópusi régióban, hiszen alapesetben ideális körülményeket találunk itt az emberi élethez. Azonban a klímakatasztrófa ezen gyorsan változtatni fog.

kép: vanguarddermatology.com

Egy friss kutatás ugyanis rámutatott arra, hogy a trópusi éghajlati öv területei az emberi életrealkalmatlanná válhatnak már viszonylag kis átlaghőmérséklet emelkedés miatt is. Na nem azért, mert az ember nem tudja elviselni a 35°C-ot tartósan, hiszen az arab régióban ennél sokkal melegebb is szokott lenni, nem is beszélve Indiáról. A problémát a relatív páratartalom jelenti.

Fullasztó meleg

A trópusokon alapvetően magas a relatív páratartalom, amit az itt élők már rég megszoktak. Ugyanakkor a test számára van egy határ, amit még képes tolerálni. Ahhoz, hogy a maghőmérséklete a szervezetnek 37°Contartható legyen a melegben mindenképpen párologtatnia kell. Izzadunk, hogy a test hűtse magát.

kép: line.17qq.com

A párologtatás azonban csak akkor lehetséges, ha a páratartalom nem 100% - ekkor ugyanis a levegő már nem képes több nedvességet felvenni, vagyis a párolgás megáll. Minél közelebb vagyunk ehhez az értékhez, annál nehezebb a párologtatás. A lehető legalacsonyabb hőmérséklet, amit párologtatással el lehet érni, vagyis awetbulbhőmérséklet 100%-os páratartalomnál megegyezik a környező levegő hőmérsékletével. És itt a sakk matt.

A trópusi forróságban a páratartalom növekedésével együtt az ember már semmilyen cselekvést nem tehet, egyszerűen azért, mert túlmelegszik. A trópusi emberek egyre kevesebb időt tölthetnek el kint, és ott sem nagyon tehetnek már semmit, mivel szervezetük túlmelegszik, amely bizony halálos következményekkel jár. Ha nő a hőmérséklet és a páratartalom, akkor az embereknek menekülni kell a mérsékelt éghajalti övbe. És ez – ahogyan említettük - a népesség 40%-át érinti...

lead kép: practicebusiness.co.uk