Június 24. Hétfő, Iván

A pandémia a környezetvédelem oldalán áll? Lehet, de az újranyitás már kicsit sem...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szerettük volna,küzdöttünkis érte, örültünk, de itt a vége. Lassan apandémiamindenhol visszaszorul, ami önmagában véve nagyon jó hír, sajnos azonban ahogyan a korlátozó intézkedések mennek, úgy tér vissza a légszennyezettség.

Kína a példa

Egy évvel ezelőtt, mikor Kínában megindultak a kijárási korlátozások és a termelés visszafogása, a levegő minősége látványosan javulni kezdett. Pekingben az emberek tiszta időre ébredtek, amire évtizedek óta nem volt példa.

kép: dw.com

Az emberek “eltűnésével” a természet visszamerészkedett oda is, ahol addigra már teljesen eltűnt, vagy olyan ritka vendéggé vált, hogy komoly hírértéke volt egy-egy állat megjelenésének. A levegő kitisztult, az emberek rádöbbentek, mit is jelent az, ha éppen nincsen szmog. Erre alapoztak az optimista szakemberek, erre alapozott a világ, amikor abban reménykedett, végre megértjük, hogy a szennyezés a mi felelősségünk, és most másképpen folytatjuk majd.

Változás? Ugyan már....

Kínában több területen is visszatér az élet a normál kerékvágáshoz. Az emberek dolgozni járnak, találkozhatnak barátaikkal, élhetik a megszokott, mindennapi életüket. És ezzel sajnos visszatér a nitrogén-dioxid szennyezettségi szintje is a pandémiaelőtti állapotokhoz.

Tény, hogy ennek az anyagnak a koncentrációja a levegőben sok tényezőtől függ, mint a szélerősség, vagy éppen a felhősödés, de az is tény, hogy a lezárások következtében 20-40%-kal esett vissza a szintje Kína szinte valamennyi városában. Most azonban, ahogyan nyit a világ, a szennyezés is visszatér. Nincs változás, nincs környezettudatosabb szemlélet, nincs klímavédelem ilyen szinten.

kép: coresponsibility.com

Pedig a nyitásmegoldhatómásképpen is. Igaz, kicsit kellemetlenebb, hiszen a bicikli nem olyan kényelmes, mint a busz, de már csak megszokásból is használni lehetne. Az is igaz, hogy könnyebb újraindítani mindent a már bevált módon, csakhogy ez a bizonyos bevált mód nagyon romboló ránk nézve is.

Európa a következő, itt is egyre jobban szorul vissza a vírus, lassan bár, de biztosan eljönnek a lazítások, az élet visszatér a megszokotthoz. Vajon nálunk is ugyanaz lesz a helyzet, mint Kínában? A szakemberek egybehangzó véleménye szerint igen. Már nem igazán reménykednek, hiszen az újranyitászöldítéséhez márlépnikellett volna, de legalább előkészíteni a terepet, ez pedig csak nagyon kevés helyen történt meg.

lead kép: choice.npr.org