2022. december 9. péntek
Natália

2060-ra Kína karbonsemleges lesz!

2020. október 4., 08:00
2060-ra Kína karbonsemleges lesz!

A károsanyag-kibocsátás csökkentése, illetve teljes leállítása az egyetlen tényleges lehetőség arra, hogy a világunk megmenekülhessen a klímakatasztrófa egyre erősödő hatásaitól. Ehhez azonban az olyan nagyhatalmaknak is lépni kell, mint az USA vagy éppen Kína. 

Kína 

Tudjuk, hogy a gazdasági nagyhatalom néhány éve kiemelte, országuk “kimaradt” a szén jelentette fellendülésből, és ezt a kimaradást pótolni fogják, akkor is, ha ez jelentős kibocsátásnövekedéssel jár. Ez pedig rettenetesen rossz hír, tekintve, hogy Kína egymaga felelős a világ károsanyag-kibocsátásának több, mint negyedéért, pontosabban 28%-ért. 

kép: esgclarity.com

Ehhez jön még az a tény, hogy dacára Barack Obama lépéseinek, a Trump kormányzat olyan gyorsan menekült ki a párizsi klímaegyezményből, amilyen gyorsan csak tudott. Ez szintén hatalmas csapás, még akkor is, ha a tagállamok az elnök lépését követően sorra jelentették ki elkötelezettségüket az egyezményben foglaltakkal kapcsolatban. 

 

2060 

Xi Jinping, Kína elnöke videofelvétel útján beszédet tartott az ENSZ közgyűlésén, méghozzá éppen Trump után. Az elnök most hatalmas meglepetést okozott, nem várt lépésre szánta el magát, aminek az egész világ csak örülhet.  

kép: Qilai Shen-Bloomberg

A koronavírus-járvány sajnos jelentősen hátráltatta a klímavédelmi lépések érvényesülését, és erre a trendre számított szinte minden elemző. Xi elnök ezzel szemben most bejelentette: Kína károsanyag kibocsátás tekintetében még 2030 előtt eléri a csúcsot, és még 2060 előtt eléri a szén-dioxid semlegességet.  

A hír még akkor is hatalmas előrelépés, ha pontosan nem fejtette ki a politikus, hogy mit is takar ez a vállalás. A semlegesség elérése ugyanis sok formában megvalósulhat, és ezek közül vannak kevésbé előnyösek a bolygó számára. Mindezzel együtt azonban az, hogy erre a lépésre elkötelezte magát az egy milliárd lakosnál is többet számláló ország hatalmas előrelépés a klímaküzdelem terén. 

lead kép: thedailybeast.com

Ezek is érdekelhetnek