Április 24. Szerda, György

2060-ra Kína karbonsemleges lesz!

Éghajlat
2020. október 04. 08:00
null

A károsanyag-kibocsátás csökkentése, illetve teljes leállítása az egyetlen tényleges lehetőség arra, hogy a világunkmegmenekülhessena klímakatasztrófa egyreerősödőhatásaitól. Ehhez azonban az olyan nagyhatalmaknak is lépni kell, mint az USA vagy éppen Kína.

Kína

Tudjuk, hogy a gazdasági nagyhatalom néhány éve kiemelte, országuk “kimaradt” a szén jelentette fellendülésből, és ezt akimaradástpótolni fogják, akkor is, ha ez jelentős kibocsátásnövekedéssel jár. Ez pedig rettenetesen rossz hír, tekintve, hogy Kína egymaga felelős a világ károsanyag-kibocsátásának több, mint negyedéért, pontosabban 28%-ért.

kép: esgclarity.com

Ehhez jön még az a tény, hogy dacára Barack Obama lépéseinek, aTrumpkormányzat olyan gyorsan menekült ki a párizsi klímaegyezményből, amilyen gyorsan csak tudott. Ez szintén hatalmas csapás, még akkor is, ha a tagállamok az elnök lépését követően sorra jelentették kielkötelezettségüketaz egyezményben foglaltakkal kapcsolatban.

2060

XiJinping, Kína elnöke videofelvétel útján beszédet tartott az ENSZ közgyűlésén, méghozzá éppenTrump után. Az elnök most hatalmas meglepetést okozott, nem várt lépésre szántael magát, aminek az egész világ csak örülhet.

kép: Qilai Shen-Bloomberg

A koronavírus-járvány sajnos jelentősen hátráltatta a klímavédelmi lépések érvényesülését, és erre a trendre számított szinte minden elemző.Xielnök ezzel szembenmostbejelentette: Kína károsanyag kibocsátás tekintetében még 2030 előtt eléri a csúcsot, és még 2060 előtt eléri a szén-dioxid semlegességet.

A hír még akkor is hatalmas előrelépés, ha pontosan nem fejtette ki a politikus, hogy mit is takar ez a vállalás. A semlegesség elérése ugyanis sok formábanmegvalósulhat, és ezek közül vannak kevésbé előnyösek a bolygó számára. Mindezzelegyütt azonban az, hogy erre a lépésre elkötelezte magát az egy milliárd lakosnál is többetszámlálóország hatalmas előrelépés a klímaküzdelem terén.

lead kép: thedailybeast.com

klímaENSZco2FöldKínaember