2023. február 8. szerda
Aranka

Kína és a környezetvédelem: merre tovább?

2020. június 7., 16:00
Kína és a környezetvédelem: merre tovább?

A koronavírus járvány olyan lehetőséget teremtett a világ számára, mellyel eddig nem találkoztunk. Lehetőséget egy olyan jövőre, melyben lényegesen tisztábban, és ami talán még fontosabb, fenntarthatóan élhetünk. Ezért minden szem Kínára szegeződött az újranyitáskor, lévén a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója. 

Mi lesz most? 

A világ Kínát figyelte, és elkeseredett. Az újranyitáskor ugyanis a kínai vezetés legfőbb célja a gazdaság talpra állítása, és ennek érdekében az építőiparra és a nehéziparra koncentrálnak. Ez ugyan érthető, hiszen ezek gyorsan képesek kompenzálni azt a gazdasági sokkot, amit a járványhelyzet idézett elő. 

kép: cnbc.com

Csakhogy mindkét irány súlyosan környezetszennyező, sőt, tulajdonképpen a lehető legrosszabb megoldás, már ha szem előtt szeretnénk tartani a klímakatasztrófa elleni fellépést is. Kína azonban meglépte, amitől féltünk, és sajnos valószínűleg más országok is követik majd a példát, mely szomorú jövőt fest elénk. 

 

Nem olyan forró a kása 

Az újranyitással kapcsolatos aggodalmakat persze nem rejtette véka alá a világ. Hiszen Kína is elköteleződött a környezetvédelem mellett Párizsban, vállalata, hogy jelentősen csökkenti károsanyag-kibocsátását. Ezen az úton pedig el is indult, öles léptekkel, de most megtorpanni látszik. 

kép: economictimes.indiatimes.com

Lui Ju-bin, a kínai környezetvédelmi minisztérium szóvivője reagált is a sürgető kérdésekre. Azt már megszokhattuk, hogy a kínaiak betartják, amit ígérnek, és azzal is tisztában vagyunk, hogy olyan dolgokat is képesek keresztülvinni, amiket finoman szólva is kétkedve fogad a világ. Most a szóvivő biztosított mindenkit: Kína nem felejtette el a vállalásait, továbbra is elkötelezett a klímakatasztrófa megállítása és a felmelegedés 1.5°C alatt tartása mellett, vagyis amit ígért, az meg is fogja tartani. Ennek pedig semmi köze az újranyitáshoz, ez ideiglenes lépések sorozata, melyek kompenzációja is meg fog történik. Legalábbis csak ebben az esetben teljesíthető, amit a világ legnépesebb országa ígér. 

Az ideiglenes lépések sem kecsegtetőek, de legalább annyi biztos, hogy a világszervezetek - amik szavának azért van súlya a kormányok előtt is - mindenképpen és teljes mellszélességgel állnak ki a zöld újranyitás mellett. 

lead kép: citymetric.com - gety

Ezek is érdekelhetnek