2022. december 6. kedd
Miklós

A koronavírus miatt a levegő sokkal tisztább Kínában

2020. március 4., 16:00
A koronavírus miatt a levegő sokkal tisztább Kínában

Kína az egyik legnagyobb gazdasági potenciállal rendelkező ország, aminek megvannak az árnyoldalai is. Példának okáért az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó is a világon, amin a koronavírus-járvány egy kicsit változtatott. 

Kibocsátás 

A termelésnek ára van, ez pedig a károsanyag-kibocsátás. Kínában pedig a termelés elképesztő méreteket öltött, aminek következtében az emberek olyan levegőt kénytelenek szívni, melyet már egészségügyi szempontok szerint sem lenne szabad. De választás nincs, így már a járvány kitörése előtt sem volt éppen szokatlan a szájmaszkban közlekedő emberek látványa, hiszen a légszennyezettség borzalmas méreteket öltött. 

kép: somagnews.com

Arról már volt szó, hogy a Vuhan-ból kiindult koronavírus-járvány jelentősen visszavetette a termelést, aminek következtében a károsanyag kibocsátás is visszaesett. Ennek meglesz még a böjtje, hiszen az ilyen mértékű gazdasági lassulás jellemzően pénzügyi válságot is hoz magával, ami senkinek sem hiányzik, hiszen még a legutóbbi hatásait sem sikerült kihevernie a világnak. 

 

 

Levegő 

Most azonban egy újabb jó hírrel gazdagodhattak Kína lakói a járvány árnyékában. Ha ugyanis csökken a termelés és a károsanyag-kibocsátás, akkor a levegő minősége javul, méghozzá nagy mértékben. 

kép: NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using modified Copernicus Sentinel 5P data processed by the European Space Agency. 

A NASA adatai alapján 30%-kal kisebb a nitrogén-dioxid koncentrációja a levegőben, mint ami ilyenkor jellemző szokott lenni. Mivel nemrégiben volt a kínaiak egyik legnagyobb ünnepe, a holdújév, a légszennyezettségi adatok ilyenkor mindig lejjebb csúsznak valamennyivel. Az ünnepek után azonban a termelés újra lendületbe jön, és a légszennyezettség is visszatér. Most azonban nem ez a helyzet, mivel a gyárak, bár termelnek, a kapacitásaikat messze nem használják ki teljesen. A visszaesésben nagy szerepet játszik az is, hogy a legtöbb autógyár egyelőre nem tért vissza a teljes üzemhez, erre csak várhatóan március közepén kerül sor. 

kép: theverge.com

A gazdasági mutatók alapján már azt is ki lehet jelenteni, hogy a vírus, illetve az azt megelőző pánik, ami a még meg nem fertőzött területeken jelentkezik, nagyobb hatással van a világ gazdasági helyzetére, mint a legutóbbi pénzügyi világválság, ami azért nem kis teljesítmény. 

lead kép: bharatsamacharhub.in

Ezek is érdekelhetnek