2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Elképesztő ütemben zöldít Kína

2021. február 14., 14:00
Elképesztő ütemben zöldít Kína

Kína nem is olyan régen, amikor a szénenergia szóba került, azzal védekezett, hogy míg más országok a szénnek köszönhetően tettek szert vezető szerepre, ők nem is használtak belőle, vagyis éppen itt az ideje annak, hogy a szén hátán ők is előrébb jussanak. Ez a kijelentés szerencsére módosult, de az energetikai előny úgy tűnik, most is cél. 

Energia 

Kína jellemzően nem kispályázik. Ha eltökél valamit, akkor azt keresztül is viszi. Mivel 2060-ra a kitűzött cél a karbonsemlegesség elérése, így az ázsiai precizitást szem előtt tartva az ország öles léptekkel halad erre felé. Persze azért azt is figyelembe kell venni, hogy az elemzések és Kína tervei szerint a co2 kibocsátás 2030-ra fog tetőzni, vagyis addig még nyelhetjük a füstöt, rendesen. 

kép: xinhuanet.com

Az átállás azonban elkerülhetetlen és szükségszerű. Nem csak a klímakatasztrófa miatt, hanem a levegő minőségét tekintve is. Tudjuk, hogy Kína ezen a területen nem áll éppen fényesen, és ezen javítani kell. Azt is tudjuk, hogy a koronavírushoz hasonló járványokra mostantól számítani lehet, és a légúti vírusok a rossz minőségű levegőt szívó emberek közt nagyobb sebességgel terjednek. 

 

Mennyi az annyi? 

22.3 GW napelemkapacitás, melyet Kína csak decemberben üzembe helyezett. Ez bizony 2019-hez képest 60%-os emelkedést mutat a telepítések ütemében, ami elképesztő adat. Ezzel 2020-ban az ország teljes napelemkapacitása 250 GW-ra nőtt, és a növekedés ütemét szemlélve elhisszük, hogy a kitűzött 2060-as cél elérhető. 

kép: caixinglobal.com

Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a napelemek mellett a szélerőművek kapacitásai is rohamosan bővülnek. Sőt, nagyobb arányban, mint a napelemeké. 2020-ban a bővítés mértéke elérte a 71,7 GW-ot (hazánkban összesen mintegy 330 MW szélerőmű kapacitással lehet számolni, ami siralmasan alacsony). A kínai bővítés a szélenergia terén elképesztő, hiszen 2020-ban nagyobb volt, mint az azt megelőző három teljes évben, összesen! 

lead kép: constructionreviewonline.com

Ezek is érdekelhetnek