2022. október 4. kedd
Ferenc

Növényi hulladékból napelem? Igen, ráadásul elképesztő hatékonysággal!

2021. január 25., 12:00
Növényi hulladékból napelem? Igen, ráadásul elképesztő hatékonysággal!

https://index.hu/techtud/2021/01/19/kulonleges_napelem_novenyi_hulladekbol/  

A napelemek kérdésköre egy folyamatosan változó, fejlődő rész, amivel mindig érdemes foglalkozni. Habár mindenki örül egy-egy áttörésnek, sajnos tény, hogy ezek többnyire csak néhány százaléknyi pluszt jelentenek a napelemek hatékonyságában, ami globálisan nagy segítség, a háztartásoknak azonban nem jelent sokat. 

Hatékonyság 

A különböző innovációknak hála, valamint a mérnöki találékonyságnak köszönhetően ma már léteznek 30%-ot is meghaladó hatékonyságú napelemek, melyeket megfelelően elhelyezve akár 80%-os hatásfokot is el lehet érni. Laborban. Napsütésben. 

A gond azonban az, hogy egy családi ház teteje se nem labor, se nem időjárás-manipuláló eszköz, azaz nem lesz naposabb a tető, csak mert áramot szeretnénk termelni vele. 

A Fülöp-szigeteki Carvey Ehren Maigue és cége, az AuREUS alapítója egy kicsit más irányból közelítettek a kérdéshez, ami a James Dyson díjat is elhozta, melyet a technikai újítások úttörői kaphatnak meg. 

 

Fény? 

Az elgondolás több ponton is környezetbarát. Egyrészt, a napelem nem a hagyományos anyagokból készül, hanem a fel nem használt növényi hulladékokból. Ezekből kivonják a színanyagot, amit lakkal keverve mutatós táblákat lehet létrehozni. Ezzel azonban még csak színes lapokat kreáltunk. Vagy mégsem? 

Nos, a növényi részek segítségével a lapok képesek hasznosítani az UV sugárzást. Ez azért fontos, mert nem csak a fény látható spektruma jöhet szóba, hanem egy olyan spektrum is, mely akkor is jelen van, amikor felhős az ég, és visszaverődik a környezetről, vagyis a napelem hatékonysága messze magasabb az eddigieknél. A gyakorlatban ez 50%-os hatásfokot jelent, ami elképesztő, ahogyan az is, hogy a találmány könnyen integrálható szinte minden közegbe, sőt, a már forgalomban lévő napelemekkel is összekapcsolható.  

Sajnos az engedélyekre és a gyártásra mint olyan sok esetben, most is várni kell, de a piac dinamikáját ismerve, ha a rendszer valóban képes arra, amit a feltaláló állít és mérésekkel igazol, akkor nemsokára a növényi napelemek piaca elsöprő győzelmet arathat a fosszilis energiahordozók felett. 

képek és lead kép: The James Dyson Awad

Ezek is érdekelhetnek