2023. január 29. vasárnap
Adél

Átlátszó napelem, mely tényleg használható!

2020. november 21., 08:00
Átlátszó napelem, mely tényleg használható!

A klímaválság megállításában kiemelt szerepe lesz a fosszilis energiahordozók elhagyásának de ez még nem lesz elég. Az erdőtelepítéseken és a co2 lefejtésén túl azzal is kezdeni kell valamit, hogy ne legyen ennyire központosított az energiatermelés. Erre pedig az alternatív energiahordozók igen jó lehetőséget biztosítanak! 

A tárolás 

Mivel az energia tárolása igen nehézkesen megoldható, így azzal is foglalkozni kell, hogy az energiát az a dolog termelje, ami fel is használja. Egyszerűbben: az elektromos eszközeink termelőként is meg kell jelenjenek, ezzel kiküszöbölhető egy sor költséges és környezetromboló tárolókapacitás kiépítése. 

kép: healthylivingidea.com

Ez azonban nem ennyire egyszerű. Nyilván egy mobil esetében egy kis panel elhelyezése nem megoldás, hiszen ehhez a telefont a napon kellene hagyni, ami kárt tenne benne - arról nem is beszélve, hogy felhős időben kevéssé lehetne tölteni a készüléket.  

A megoldást az jelenti, ha olyan napelemeket dolgozunk ki, melyek igazából bármilyen felületre könnyedén felvihetőek, és a fény széles spektrumát képesek hasznosítani, nem utolsó sorban pedig átlátszóak. 

 

Már nincsen messze 

Félreértés ne legyen, már létezik az áttetsző napelem, de a hatékonysága nem túl jó. Létezik a bármilyen anyagra felvihető napelem is, de ennek a hatékonysága sem kiemelkedő, ráadásul a színtelenséggel is vannak gondok. A részmegoldások már megvannak, az összeillesztésük problémásabb. 

kép: yankodesign.com

Most sikerült megalkotni egy ultravékony szilíciumréteget, mely egy áttetsző cink és nikkel-oxid félvezető közé helyeztek. A Incshon Nemzeti Egyetem csapata büszke lehet magára, mivel így egy olyan napelemet sikerült létrehozni, mely nem csak tökéletesen áttetsző, de ráadásul az ibolyán túli fény mellett a látható spektrumból is igen sokat képes hasznosítani anélkül, hogy az komolyan befolyásolná a színérzékelést a felület mögött. 

A teljesítmény ezáltal növelhető, ráadásul a napelem hatékony energiatermelésre fogható felhős időben is, valamint szinte bármelyik felületre jól illeszthető. Igaz, mindezen áttörések egyelőre laborkörülmények közt valósultak meg, de a kutatók szerint a fejlesztés a valós életben is megállja majd a helyét, és elhozza a valóban átlátszó, bárhol alkalmazható napelemek korát. 

lead kép: yankodesign.com

 

Ezek is érdekelhetnek