2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Ezzel még olcsóbbak lehetnek a napelemek

2020. november 9., 08:00
Ezzel még olcsóbbak lehetnek a napelemek

A napenergia elterjedésében a legnagyobb segítséget az jelentheti, ha a rendszereket minél olcsóbban be lehet szerezni. Ezen dolgoznak is a tudósok, és a piac is a segítségükre van, illetve minden egyes áttörés egy kicsit lejjebb képes nyomni az árakat. 

Újabb lehetőségek 

A panelek előállítása során a legelterjedtebbek a szilícium alapú darabok. Ezek hatékonysága nem a legjobb, de már elegendő ahhoz, hogy megérje velük a munka és a lakossági felhasználás. Vannak azonban olyan részletek, amiken még lehetne javítani, és ezzel bizony az árat is erősen lefelé lehetne korrigálni. 

kép: Pixabay

Ma, egy 90 nm körüli családi ház, mely jól szigetelt és elektromos fűtéssel rendelkezik, ideális esetben 4 millió forint körüli összeggel számolhat, ha a teljes energiaigényét napelemekkel szeretné fedezni. Ez 40 000 forintos villanyszámla mellett azt jelenti, hogy nagyjából 8 év alatt nullázhatjuk ki a rezsinek ezt a részét - már persze az állami támogatásokkal és abban az esetben, ha a napelemek tájolása ideálisan megoldható. 

Abban az esetben, ha a Szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Műszaki Egyetem kutatócsapatának kísérletei a valóságban is megállják a helyüket. A szakembereknek ugyanis sikerült kidolgozni egy eljárást, ami nagyon ígéretesen hangzik. 

 

Pénz 

A napelemek szilícium rétege más anyagok hozzáadása után alkalmas arra, hogy a benne lévő elektronok áramot állítsanak elő. A folyamat során az elektronok kiszakadnak eredeti helyükről, majd visszatérnek oda, legalábbis kezdetekben. A sugárzás hatására ugyanis a folyamat sérül, a kiszakad részecskék nehezen találnak vissza a helyükre. Ez könnyedén kiküszöbölhető, ha egy vékony szilícium-oxid réteget visznek fel a napelemekre, ahogyan azt teszik is már évek óta. Az eljárás azonban körülményes, ennek megfelelően drága is. 

kép: bostonsolar.us

Az egyetem munkatársai azonban úgy gondolták, alkalmazhatnák az iparban már régóta ismert plazmafeldolgozás egy módszerét is. Lényegében arról van szó, hogy a szilíciumot szén-dioxidnak teszik ki ionizált gázban (plazmában). A végeredmény: egy egészen vékony réteg szilícium-oxid, mely tökéletesen kontrollált körülmények közt alakul ki, vékonyabb, mint azt elsőre remélték a kutatók, és előállítása igen olcsó. A vékony rétegre még egy hártya szilícium kerül, így pedig az elkészített anyag a hőnek is sokkal jobban ellenáll, vagyis igazán nagy előny kovácsolható az eljárásból. Egyelőre “csak” laborban kísérleteztek a módszerrel, panelt még nem gyártottak le vele, vagyis a tesztelés még folyamatban van, de már nem kell sokat várni a piaci megjelenésére, ha minden a tervek szerint alakul. 

kép: modernize.com

Ezek is érdekelhetnek