Február 23. Péntek, Alfréd

Párizsban utat tör magának a hidrogén

Éghajlat
2021. február 01. 16:00
null

A nagyvárosok levegője egyre rosszabb, hiszen egyre több az ember, a ház, az autó, és egyre kevesebb tér jut a növényzetnek, mely kétségbeesetten próbál javítani valamit a helyzeten. A megoldás drasztikus lesz, de láthatóan vannak olyanmetropoliszok, amik hajlandóak tenni azélhetőkörnyezetért.

kép: introducingparis.com

Párizs

A divat, a szerelem és a történelem kedvelői is nagyon szívesen utaznak a francia fővárosba, aminek már eleve is milliós lakossága van. Vagyis elképesztő embertömeg hömpölyög benne, rengeteg autóval, ami a levegő minőségére nézve nem éppen jó dolog. AnneHidalgováltoztat is, serényen, bár intézkedései a város autós társadalmában nem népszerűek. A rakpart lezárása, aChampsElyséesátalakítása, parkosítása, vagy éppen a 30 km/h-ás sebességkorlátozás a városban sokkal inkább kedvez a környezetnek és a gyalogosoknak, mint az autósoknak, de kétségtelenül tisztábbá, élhetőbbé teszi a várost.

2030-ra már benzines autóval sem lehet majd behajtani a városba, sőt, a diesel üzemű járműveknek már 2024-tőlútilaput kötnek a kerekére. Ráadásul ebben az évben Párizs olimpiát is rendez, melynek egyik jelmondata a fenntarthatóság lesz.

AHysetCo. nevű francia vállalat, melynek anyacége a Toyota azt tervezi, hogy egy kicsit megtolja a 2024-es olimpia környezetvédelmi szekerét. Erre pedig egészen pontosan 80 millió eurót áldoznának. Hogy mire kell ez a hatalmas összeg? Taxis céget venni.

kép: discoverwalks.com

Persze ez még nem lenne környezetbarát lépés, de az már igen, ha az említett cég, aSlotaGroupo600 diesel üzemű autóját hidrogén hajtásúra cserélik. És ez még csak az első lépés, aHysetCo. 10 000 taxist igyekszik meggyőzni arról, hogy 2024-re váltsanak hidrogén üzemre. Ehhez a meglévő töltőállomásokat is fejlesztik, ráadásul tény, hogy a hidrogén üzemű autók fenntartása, tankolása és hatótávja sem különbözik a benzinesekétől, azaz a terv sikerére jó esély lehet, ha az autóváltást a cég támogatja valahogy. Ez pedig igencsak nagy előrelépés lenne Párizs számára, hiszen a hidrogénüzemű autó csupán vízgőzt juttat a levegőbe, semmi mást.

lead kép: viator.com

emberlevegőPárizsbenzindieselszennyezéshidrogén