Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Az élőhely a kulcs a kihalási hullámmal szemben

null

A nagy kihalási hullámokkal egyre többet foglalkozik a tudomány. Ennek oka, hogy a múlt eseményeiből képesek vagyunk következtetéseket levonni, melyek segítenek előre jelezni azt, hogy most mi is vár ránk. Mert vitatkozni kár: jelenleg a 6. kihalási hullám közepén állunk, és ennek bizony szörnyű következményei lesznek. De mi lehet a megoldás, mely fajokra kell koncentrálni, hogy megmenthessük őket?

Válogatás

Azt, hogy egy adott faj a kihalás széléresodródott-e az mutatja meg, hogy a genetikai sokfélesége mennyire tág. Vagyis, hogy az egyesegyedekgenetikailag mennyire térnek el egymástól. Ez a tudományos vizsgálatok alapja, ez teszi lehetővé, hogy a szakemberek kijelenthessék egy-egy fajról, hogy a kihalás szélére sodródott-e.

kép: Eliseo Fernandez-Reuters

Jelenleg a kihalási hullám elején járunk, tulajdonképpen mondhatjuk, hogy már elkezdődött a folyamat, hiszen az állatok bolygószintű állományában olyan mértékűcsökkenésmutatkozik, amire csak a nagy kihalási hullámok elején volt példa. Az ember azonban egy nagyonintelligenslény, aki nem csak rombolni képes, és pusztulásba taszítani a környezetét, hanem képes megérteni azt is, mennyire függ más lényektől, és határt is tud szabni a pusztulási hullámnak. Ha akar...

Genetika?

Erre pedig most olyan eszközt adtak a kezünkbe, amit egyértelműen és gyorsan tudunk használni. Hogyan lehet megőrizni egy faj genetikai sokféleségét? Ez bonyolult kérdés, de egy friss tanulmány szerint nem is erre kell koncentrálni!

AzAdelaide-i Egyetem kutatói átfogóvizsgálatuksorán arra a következtetésre jutottak, hogy a genetikai sokféleség semleges abból a szempontból, hogy egy faj képes-e a túlélésre, vagy sem. Komoly befolyása csak speciális esetekben, szűken vizsgálva van. A genetikánál lényegesen fontosabb egy-egy faj túlélésének szempontjából az élőhely!

kép: ft.com

Abban az esetben, ha az állatok élőhelyeit, életkörülményeit megőrizzük sokkal nagyobb valószínűséggel marad fenn a faj, mintha a genetikai sokféleségre koncentrálnánk. Vagyis ahhoz, hogy képesek legyünk megállítani a zajló ökológiai kataklizmát pontosan ugyan azt kell tennünk, mint ahhoz, hogy képesek legyünk megállítani a klímakatasztrófát: békén kell hagyni a természetet, és tenni kell azért, hogy jelentős területeket kaphasson vissza. E nélkül lehet, hogy az emberiség túlél, de növények, gombák és állatok milliárdjaitól vehet érzékeny búcsút, mely olyan jövőt fest a civilizáció számára, melyben biztosan nem lesz köszönet...

lead kép: youtube.com