Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Co2 kibocsátóvá válik az Amazonas esőerdeje

null

Veszélyes dolog a klímaváltozás tagadása. Sajnos ugyanis, bár rövid távon valóban nem lesz semmilyen vesztesége azoknak, akik ezt teszik, hosszabb távon leküzdhetetlen akadályokba futnak bele, ami olyan árat követel tőlük, aminek megfizetése kegyetlenül nehéz lesz. A dolog pedig még rosszabb akkor, ha a tagadó éppen egy jelentős politikus.

Mindenkit érintő probléma

MivelTrumpa hivatalát már elhagyta - bár a károk, amiket a környezetvédelemnek okozott még évtizedekig velünk lehetnek – a világ környezetvédőinek szeme mostJairBolsanarora szegeződik. A brazil elnök egyik legfájóbb intézkedése, hogy erősen meggyengítette az esőerdők védelmét országa területén. Tette ezt annak érdekében, hogy sikeresen felszámolja, vagy legalább jelentősen csökkentse a szegénységet az országban, de az ár, amit ezért fizetnie kell, borzasztóan magas lesz. Ráadásul nem csak neki, az egész világ számára!

kép: forbs.com

A védelem enyhítése ugyanis az esőerdők zsugorodásához vezet, ami egyrészt a szén-dioxid elnyelő képesség jelentős visszaesését okozza, másrészt a biodiverzitás zuhanását is, olyan élőhelyek és fajok eltűnését eredményezi, melyek pótolhatatlanok a stabil ökoszisztéma szempontjából.

Co2

Az, hogy csökken az erdőségek kiterjedése, csak egy dolog - bár messze nem elhanyagolható gond. Azzal is probléma van, hogy az Amazonas-medence erdőségei egy fordulópont küszöbén állnak. Ha ez a bizonyos fordulat bekövetkezik, akkor az erdőség szén-dioxid elnyelőből kibocsátóvá lép elő. Ennek oka, hogy a kivágott erdőségeket eltüzelik, illetve Bolsanaroaz olajkitermelés előtt is megnyitotta az erdőségeket.

kép: Kunal Shinde/ Unsplash

A probléma nem egyedi, a három nagy esőerdő sávból csupán egy – aKongo-medence erdőségei erősek ésstabilak. A többi ehhez a bizonyos fordulóponthoz közeledik, és sajnos ezeknek az öreg erdőségeknek a kitermelése nem olyan egyszerű, mint egy ültetvény szüretelése. Egy telepített, vagy másodlagos erdő esetében azújratelepítésmegoldja a gondot. Itt azonban olyan összetett rendszerrel kerülünk szembe, aminek pótlása erdőtelepítéssel a szén-dioxid elnyelésszempontjábólsem megoldható, a biodiverzitás megőrzését pedig még csak említeni sem érdemes.

Itt lenne azidejemegérteni, hogy az erdőségek nem egy-egy ország tulajdonai, hanem a földi élet fenntartásának alappillérei, vagyis nem kezelhetjük őket pusztán gazdasági alapon, ráadásul nem dönthetünk róluk pusztán egy ország érdekei alapján.

lead kép: Ria Sopala - Pixabay