2023. június 3. szombat
Klotild

Igen, sajnos mi is irtjuk a trópusi esőerdőket, amikor grillezünk

2020. október 17., 08:00
Igen, sajnos mi is irtjuk a trópusi esőerdőket, amikor grillezünk

Kiemelten jó hír, hogy ma már a tudatos vásárlás alapkövetelmény a legtöbb ember számára. Nem vagyunk restek, és igenis elolvassuk, mit is veszünk meg, figyelünk arra, hogy lehetőleg kevesebb, vagy semennyi műanyagot ne vegyünk, és lassan az is komoly szempont lesz, hogy honnan is származik a termék, amit vásárolunk. 

Eredet 

Az, hogy mely területről származik egy adott termék nem csak azért fontos, hogy a hazai termelőket támogassuk. Ha pontosan tudjuk, honnan is van, amit veszünk, akkor jó eséllyel azt is meg tudjuk mondani, hogy mennyire környezetbarát az adott áru. Hiszen, ha a közelből származik, akkor keveset kellett utaztatni, ami nagyon jó hír. 

kép: lowes.com

Arra is figyelünk, hogy mi is van a csomagban, milyen összetevőkért adunk pénzt. Már persze akkor, ha fel vannak tüntetve.  

Sajnos azonban vannak olyan termékek is, melyeknél nem nézzük, mi is van a csomagban, de nem azért, mert érdektelen, hanem azért, mert egyszerűen eszünkbe sem jut, hogy más lehet benne, mint amire számítunk. 

 

Faszén 

grillezés egyik alapkelléke világszerte kapható, és joggal feltételezzük, hogy közeli fák elszenesedett részeiről van szó. Miért is ne feltételeznénk, hisz erdőgazdálkodás és fakitermelés itthon is van. 

Egy német vezetésű csoport 150 féle faszenet vásárolt Európa szerte, különböző országokból. Egy különleges vizsgálati módszerrel (3 dimenziós fényvisszaverődéses mikroszkóptechnika) képesek megmondani a tudósok, hogy az adott faszénnek mely fafajta képezte az alapját. Egyszerűbben fogalmazva meg tudják mondani, honnan  jön a fa, amin grillezünk. 

Az eredmény pedig elkeserítő. Az hagyján, hogy a legtöbb csomagoláson egyáltalán nincsen feltüntetve, hogy mit is veszünk, csupán annyi, hogy faszenet tartalmaz a csomag. De amelyiken rajta van, hogy mely fajoktól származik az anyag, ott is túlnyomó többségében hazugság szerepel. 

kép: Jens Mortensen for The New York Times

A vizsgálati eredmények alapján sajnos ki lehet jelenteni, hogy az Európában forgalmazott faszenek 46 százaléka tartalmazott trópusi fafajtákból készült darabokat. Ennek nem csak azért van jelentősége, mert így rengeteget kellett utaznia a fának. Az EU-ba 2019-ben importált 700 ezer tonna faszén 20%-a Paraguay és Nigéria területéről érkezik, így sajnos több, mint valószínű, hogy a faszén illegális kitermelésnek áldozatul esett erdőségekből való. Ez azt jelenti, hogy ha nem szeretnénk támogatni az illegális erdőirtásokat, akkor keressük az FSC tanúsítvánnyal ellátott zacskókat. Ezekben ugyanis fenntartható gazdaságokból származó fából készült faszén van, a vizsgálatok alapján pedig túlnyomó többségében valóban azt tartalmazzák, ami rájuk van írva. 

lead kép: homedepot.com

 

Ezek is érdekelhetnek