2022. október 2. vasárnap
Petra

Komoly bajban van az Amazonas-medence

2021. január 10., 08:00
Komoly bajban van az Amazonas-medence

Nincs jó állapotban az Amazonas medence. Sajnos az erdőtüzek lassan odáig fajulnak, hogy az esőerdő nem elnyeli, hanem inkább kibocsátja a szén-dioxidot, vagyis átbillen a mérleg nyelve. És a probléma nem csak az esőerdőt érinti, hanem Pantanalt is, a világ leghatalmasabb mocsaras területét. 

Többről szól.... 

A világ elkeseredve figyeli ahogyan újabb és újabb pusztító tűzvészek emésztik fel az Amazonas esőerdejeit, a bennük rejlő elképesztő kincsekkel, természeti értékekkel, és ismeretlen állat és növényfajok számtalan képviselőjével együtt., ugyan az a helyzet a Pantanal területeivel is, ahol olyan biológiai sokféleség rejtőzik, mint csak kevés helyen. 

kép: AFP-FLORIAN PLAUCHEUR

Minkét természeti kincs egy része - jelentős része - Brazíliához tartozik, vagyis a klímaszkeptikus Jair Bolsanaro gyakorol felettük hatalmat. Az elnök pedig annak köszönheti megválasztását, hogy megígérte, lazítani fog a környezetvédelmi szabályozáson. Hogy ez miért jó Barzíliának? Sajnos az országban igen nagy a szegénység és az emberek a boldogulásuk kulcsát az erdőben, pontosabban az attól elhódított területekben látják.  

A tüzek döntő többsége nagy valószínűséggel gyújtogatás következménye, melyet a helyi gazdák okoznak, hogy területhez jussanak. Ez számszerűsítve 2020-ban az Amazonas esőerdejeinek 60%-át birtokló Brazília területén 103 000 regisztrált tüzet jelen. Ez pedig 16%-os növekedés 2019-hez képest. A Pantanal területeit érintő 2020-as 22 000 regisztrált tűzeset pedig a 2019-es évhez képest már 120%-os emelkedést jelent. 

 

Bár tény, hogy a gazdák így hozzájutnak az áhított termőterülethez, és rövidebb távon képesek eltartani a családjukat, hosszabb távon nagyon nem járnak jól. Csakhogy a kényszer nagy úr, és ha a kormány nem tesz értük, akkor maguk kénytelenek lépni. Nos, ebben az esetben a kormány tesz értük, engedi az erdőirtást, aminek következménye bizony erőteljes. Az aszályok elhúzódása, a hirtelen lezúduló és jelentős esők, a betegségek gyakoribb megjelenése és a gazdasági problémák is mind kapcsolatot mutatnak az eltűnő erdőségekkel, vagyis végső soron éppen azok a gazdák veszítenek a legtöbbet, akik boldogan élnek az erdőirtás kormány adta lehetőségével. 

kép: Dado Galdieri-Bloomberg

A veszteségük azonban nem csak az övék, hanem mindannyiunké. Nem is csak a klímaváltozásra gyakorolt hatásokról van szó, hanem olyan élőhelyek eltűnéséről, melyek pótolhatatlanok, melyek olyan kincseket rejtenek, amiket még csak meg sem ismerhettünk. És mindezt azért, mert a vezetők nem hajlandóak elfogadni a tényt, hogy a klímaváltozás valós, és rajtuk is múlik, hova fut ki a változás. 

lead kép: Aymatth2 - wikipedia

Ezek is érdekelhetnek