Május 25. Szombat, Orbán

Végre valami jó: elérhető közelségben a klímacél!

null

A világban mostanában túlnyomó többségében inkább negatív híreket lehet hallani, főleg, ha a klímakatasztrófára koncentrálunk. Most azonban egy elemzés, mely négy európai kutatási szervezet közös projektje, a CAT égisze alatt jelent meg, okot ad a bizakodásra.

Optimista?

Igaz, hogy az elemzést sokan optimistának ítélik, de ezzel együtt is nagyon jó hír, hogy az adatok alapján elérhető közelségbe kerülhet a párizsi klímacél 2100-ra. Na ez nem azt jelenti, hogy sikerül teljesíteni az elsődleges célkitűzést, vagyis az 1,5°C alatti felmelegedés produkálását. Sajnos még a másodlagos célt sem, mely 2°C-ot tűz ki, de attól csak egy egész kicsit lemaradva, 2,1°C-nál sikerülhet stabilizálni a folyamatot.

kép: Mark Garlick Getty Images

Ennek egyik határozott előjele az amerikai elnökválasztás eredménye. Hiszen aBiden kormányzat vállalta, hogy hogy 2050-re karbonsemleges lesz, mely a világ átlag-hőmérsékletének emelkedését 0,1°C-kal húzza lejjebb. Emellett Kína vállalása nyom a legtöbbet a latba, mely ugyancsak 2050-re vállalta a karbonsemlegességet, és ez akár 0,3°C-os segítséget is jelenthet.

Röviden vagy hosszan

Azt azért ki kell emelni, hogy ezek a hosszútávú vállalások könnyen hagyják el a vezetők száját, hiszen nem éppen most kell velük foglalkozni. A rövidebb távokon vállalt kibocsátáscsökkentések már bonyolultabbak, hiszen azok közvetlenül és most érintik a lakosságot, agazdaságot, és bizony hatással lehetnek a választásokra is.

kép: ictworks.org

Apandémiaborzalmai, ha másra nem is, arra jók voltak, hogy megértettük, lehet másképpen is, és ez az irány a klímaváltozás szemszögéből is nagyon kívánatos lenne. A rövidtávú célok betartása azonban nehéz, hiszen olyan részletekbe szólnak bele, melyek bizonyfájdalmasaklehetnek. A 2°C-os emelkedés már elfogadható, bár ez is nagyon nagy veszteségeket generál a világgazdaságban is persze a nemzetgazdaságokban is, többek közt például azzal, hogy lényegesen emeli a tengerszintet, amivel a szárazföldi területek egy jelentős része elveszik. Arról már nem is beszélve, hogy a hurrikán és tájfunszezonok miket produkálhatnak, ha már most is szörnyeket teremtenek...

lead kép: en.reset.org