2022. október 5. szerda
Aurél

Tomboló szörnyeket teremt a klímaváltozás a tengereken

2020. november 19., 12:00
Tomboló szörnyeket teremt a klímaváltozás a tengereken

A 2020-as hurrikánszezon nagyon komoly meglepetésekkel állt elő, és annyira sok rekordot hozott, hogy inkább az a meglepő, amikor egy-egy viharával kapcsolatban nem lehet ilyesmiről beszámolni. Iota durvulása még hátra van, de Eta hatásai Közép-Amerika számára fájdalmasan egyértelműek, és ebben bizony a klímakatasztrófa keze is vastagon benne van. 

Hurrikánok 

Nem arról van szó, hogy ezelőtt ne lettek volna hurrikánok, és még csak nem is arról, hogy szokatlanul sok a kialakuló vihar, ez utóbbi ugyanis nem egyértelműen a klímaválság hatása. Az azonban, hogy ilyen erőre tesznek szert a viharok, ráadásul elképesztő sebességgel, az már mindenképpen a melegedő klímának köszönhető. 

kép: Chip Somodevilla—Getty Images

A viharok kialakulásában is szerepet játszik, de erősödésüknek alapfeltétele a meleg tenger, mely bizony a klímaválság miatt lett ennyire meleg, vagyis a viharokat is pontosan ennek köszönhetjük. A tudósok azonban rámutatnak arra a tényre, hogy az erő nem minden, az igazán nagy gondot a gyorsaság jelenti. 

 

Erő kontra bombogenezis 

Mitch örökre nyomott hagyott a közép-amerikai emberek emlékezetében. Az 1998-ban pusztító hurrikán 290 km/h-ás szeleivel 5-ös kategóriában landolt a földrészen, közel 11 000 ember életét követelve. Azonban lassan fejlődött ki, a csapadékot és a szelet is lassabban “rakta le”, vagyis nem úgy viselkedett, mint Eta.  

kép: AP

A 2020-as hurrikánszezon egyik rekordere Eta lett, mivel előtte eddig nem alakult ki ennyi nevezett vihar egyetlen másik szezonban sem. De a rendszer más szempontból is nyugodtan megkaphatta volna a rekorder kifejezést, hiszen 36 óra leforgása alatt vált trópusi viharból 4-es kategóriájú hurrikánná, ami nem normális. Ereje mellett pedig a rombolása is intenzívebb, mint lenni szokott, hiszen akkora mennyiségű csapadékot zúdít egyszerre egy-egy területre, amivel egész egyszerűen nem lehet mit kezdeni. Ez olyan mértékű mezőgazdasági károkat jelent, melyeket még Mitch sem idézett elő, és amely erősen valószínűsíti a területen kialakuló élelmezési válságot is. 

Ráadásul a folyamatnak még idén sincsen vége. A szakemberek Iota érkezésére figyelmeztetnek, mely rendszer szintén 4-es kategóriáig fokozódott, és szinte pontosan ott csap le, ahol Eta korábban. Ráadásul az idei szezon valószínűleg decemberig kitolódik, vagyis várhatóan nem Iota lesz az utolsó hurrikán 2020-ban... 

lead kép: NASA - Reuters

Ezek is érdekelhetnek