Június 13. Csütörtök, Anett

Kíváncsi rá hogy hány Földre lenne szükség, ha mindenki úgy élne, mint Ön? Most kiszámolhatja!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szerencsére ma már a legtöbb ember igyekszik olyan módon élni az életét, amiben a karbonlábnyoma a lehető legkisebb. Csakhogy ezt nyomon követni nem egyszerű. Hiszen honnan is tudhatnánk, hogy mennyire vagyunkkörnyezettudatosak, amíg azt nem lehet számszerűsíteni?

Életvitel

Tudjuk, hogytömegközlekednijobb, mint autózni. Tudjuk, hogy a hőszigetelés és a napenergia jobb, mint a régi, rosszul szigetelt házak és az olaj, esetleg szénfűtés. És persze azt is tudjuk, hogy szelektíven kell gyűjteni a hulladékot.

kép: greenliving.lovetoknow.com

De ha ezeket megtesszük, akkor mi már rendben is vagyunk? Vagyis a mi életvitelünk már nem terheli olyan mértékben a bolygót, hogy az számottevő lenne? Erre a kérdésre választ találni nem egyszerű, és persze amíg nem ismerjük a válaszokat, addig azt sem tudjuk, tehetünk-e még ennél is többet.

Minél kisebb lábnyom

Persze nem igazán van szükségünk arra, hogy ismerjük a pontos adatokat, hiszen a természet működése nagyon egyértelmű: a lehető legtakarékosabban, mindenféle hulladék nélkül. Ezt persze megvalósítani nem ilyen egyszerű, de lényegében arról van szó, hogy ameddig csak lehetséges, lefaraghatunk még egy kicsit a lábnyomunkból. Ezt persze nem kell egy csapásra, fokozatosan is dolgozhatunk a feladaton, így egyrésztrészsikereinkis lesznek, másrészt messze nem lesz olyan megterhelő a folyamat.

kép: Reducing Your Ecological Footprint

A részsikerek méréséhez, illetve ahhoz, hogy éppen hol is tartunk a lábnyom csökkentésben jó támpontot adhat a Magyar Nemzeti Banköko-lábnyom-kalkulátora.Egyszerű használatú kalkulátor, mely 8-10 perc alatt megmondja, éppen hol tartunk. Motivációnak sem utolsó, hiszen nagyon sok esetben szembesülünk azzal a ténnyel, hogy bár azt gondoljuk, hogy nagyonöko-tudatosakvagyunk, életmódunk mégis akár 3-4 bolygónyi erőforrást is igényelne, ha mindenki úgy élne, mint mi.

A kalkulátor abban is segít, hogy mi is az, amin változtatni kellene. Sorra veszi a közlekedési, háztartási, hulladékkezelési és vásárlási szokásainkat, és végül azt is megmutatja, mely tevékenységeink jelentenek nagyobb terhelést a bolygónak, hol is lehetne még lefaragni a lábnyomból, és nem utolsó sorban akár a kiadásainkból is!

lead kép: sustainability-times.com