Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Globális klímavészhelyzet kihirdetését sürgeti az ENSZ-főtitkár 

null

2015-ben, a párizsi klímaegyezményen az országok megállapodtak abban, hogy a bolygó és klímája védelmének érdekében jelentősen csökkentik az üvegház hatású gázok kibocsátását. Az ígéretek szépek voltak, hangzatos beszédeket mondtak, mindenki egyetértett, de tenni igazán senki nem tett semmit – de eleget biztosan nem. Most az ENSZ-főtitkár,AntónioGuterresfelszólította avilágországait, hogy hirdessenek klímavészhelyzetet.

Nagy bajban vagyunk

Párizsban vállaltuk, hogy csökkentjük a kibocsátásokat, de ezt nem, vagy csak igen kis mértékben tettük meg. Nem csak az USA, vagyKína, hanem az egész világ, szinte kivétel nélkül. Igazán csak azok az országok tesznek hatalmas lépéseket, melyeket a klímakatasztrófa már most olyan drasztikusan érint, hogy nem tudnak inni adni a lakosságnak, hogy a part menti települések lassanelsüllyednekaz emelkedőtengervízben, vagy hogy a körülöttük lévő természeti kincsek egyszerűen eltűnnek.

kép: en.reset.org

Pedig a kibocsátás csökkentése közérdek. A megállapodás arról szólt, hogy a globális felmelegedés mértékét az iparosodás előtti számokhoz igazítva maximum 2°C-nál megállítjuk, optimális esetben nem engedjük 1,5°C fölé. Jelenleg úgy áll ahelyzet,hogy 2100-ra a 3°Cotis meghaladja majd a melegedés. Ezt pedig már az ENSZ iskatasztrofálisléptékű emelkedésként emlegeti. Innen jól látható, hogy ami csupán egyetlenCelsius foka számokban, a valóságban milliárdok életét drasztikusan befolyásoló folyamat, mely nem csak az élelmezési és ivóvízválságot hozza majd el, hanem a fegyveres konfliktusokat is, melyek éppen ezekért a dolgokért robbanhatnak ki.

.

Klímavészhelyzetet, most!

Ez az oka annak, hogy az ENSZ - főtitkára felszólította azokat az országokat, akik eddig még nem tették meg, hogy hirdessenek klímavészhelyzetet, hiszen olyanléptékűtragédiákkal kell szembenéznünk a késlekedés okán, melyek erősen indokolttá teszik a vészhelyzeti értelmezést. Ezt a lépést már sok ország megtette, többek közt az Európai Unió is, mind a 27 tagállamára kötelező jelleggel.

kép: Darren England-AAP

A vészhelyzeti intézkedés hivatott megkönnyíteni a drasztikusabb lépések megtételét, az adminisztráció könnyítésével és sok más formában is, vagyis tulajdonképpen az események létrejöttét tudja nagyban meggyorsítani. Ehhez persze akarat is kell, de ma már nem elég a csökkentés. A vészhelyzetet ugyanisAntónioGuterres javaslatára egészen addig kell fenntartani, míg el nem érjük a teljes, globális karbonsemlegességet.

lead kép: Gulf News