Július 18. Csütörtök, Frigyes

A természetkárosítás az emberiség elleni bűncselekmény - most már jogilag is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az idei decemberrel egy emlékezetes dátum 75. évfordulójához érkeztünk el. 75 évvel ezelőtt ugyanis éppen decemberben kezdték meg a náci vezetők nürnbergi háborús bűnökkel kapcsolatos tárgyalásait. Ennek apropóján indult útjára egy projekt, melyben igyekeznek a természetkárosítást, az ökoszisztéma pusztítását bűncselekménnyé tenni.

Nem friss a dolog

Igazság szerint már ma is annak minősül a cselekedet, de precedens, per vagy ítélet eleddig nem született a kérdéskörben. Ennek többek közt az az oka, hogy nincsen pontos jogi meghatározás arra vonatkozóan, hogy mit is tekintünk ökoszisztéma rombolásnak. Hiszen ez takarhatja a mosással a környezetbe kerülő vegyi anyagokat is, és persze azt a gyakorlatot is, hogy sok ezer négyzetkilométernyi területet perzselünk fel a világ tüdejéből.

kép: blog.renforce.eu

Ahhoz, hogy pontosan kilehessen dolgozni a jogi szakzsargont, egy 13 fős jogász csapat állt össze, melyben különböző nemzetek képviseltetik magukat, és bizony igen sok ország támogatását már most is élvezik. A szervezet a svéd parlament hívására állt össze, és munkájuk tulajdonképpen az, hogy jogilag meghatározzák az “ökocid” fogalmát.

Már büntethető

A Nemzetközi Büntetőbíróság már 2016-ban kimondta, hogybüntethető az, akinagy arányú természetkárosítást követ el. Sajnos azonban a pontos meghatározás elmaradt, így ezzel a lehetőséggel azóta sem élt a szervezet.

Sokat elárul azonban az is, hogy nem hoztak létre egy külön részt ezeknek a bűncselekményeknek, hanem az emberiség elleni bűnök értelmezését szeretnék szélesíteni, vagyis tulajdonképpen a háborús bűnökkel és a népirtásokkal egyenértékűcselekedeteknek is tekinthetik az “ökocid” vétkeket.

kép: truthout.org - Shutterstock

Hogy ennek mi is az értelme? Ha a jog egyértelműen rendelkezik, akkor az eljárások is megindíthatóak, és mivel súlyos bűnökről van szó, azokbüntetésitétele is ennek megfelelő szigorral lesz meghatározva. Ez pedig már visszatartó erő lehet azok számára, akik eddig igazából ellenállás, vagy komolyabb következmények nélkül rombolhatták a környezetet, azt a környezetet, melytől minden egyes élet függ ezen a bolygón!

lead kép: postgrowth.org