Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Az USA és a párizsi klímaegyezmény - 77 nap kívül

Éghajlat
2020. november 16. 16:00
null

Lefutott végre az amerikai elnökválasztás, mely hangos volt, elhúzódó, de végül olyan eredményt hozott, mely bizakodásra adhat okot.

Környezet

ABidenkormányzat előnye aTrumpvezette USA-val szemben, hogy nem tagadja a klímakatasztrófa tényét, és nem a fosszilis tüzelőanyagok lobbijának köszönheti hatalmát. Persze tény, hogy az, hogy valaki elkötelezett egy ügy mellett egy ország vezetőjeként édeskevés. Meg kell győznie a törvényhozási apparátust is arról, hogy abba az irányba mozogjanak, amerre ő menni szeretne.

kép: davidsuzuki.org

Trumpesetében ez a párizsi klímaegyezményből kifelé tartó irány volt, hiszen már 2017-ben bejelentette, hogy kilépteti az USA-t az egyezményből, mivel az olyan megkötéseket tartalmaz, melyek károsak a gazdasági fejlődésre nézve. Rövidtávon igaza is van, ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni, hosszabb távon azonban nemigen marad gazdaság, amire káros lehetne a párizsi egyezmény, ha nem lépünk sürgősen a klímakatasztrófa ellen.

Az egyezményből való kilépés néhány nappal ezelőtt hivatalosan is megtörtént - hiszen elhagyni egy ilyen nemzetközi közösséget, amiket szerződések tartanak össze, nem olyan egyszerű feladat. Mindenesetre az USA hivatalosan sem tagja már az egyezménynek, nem kötik azok szabályrendszerei.

Változás

Bidenelnyerte az elnöki tisztet, de már előtte kijelentette, amennyiben ő lesz az elnök, az USA összesen 77 napot tölt majd az egyezményen kívül, mivel egyik első intézkedése lesz azújra csatlakozás. Ez pedig nagy szó, hiszen a világ egyik vezető hatalmáról van szó.

Kína már vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz, vagyis azt, hogy legalább annyi co2-őt von majd ki a levegőből, amennyit odajuttat, illetve azt, hogy igyekszik a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással működni.

kép: grist.org

A 2050-es időhatár az újra csatlakozó USA esetében is érvényes, az új elnöknek ezt az időpontot kell tartania a klímasemlegesség eléréséhez. Ez elképesztő összegeket emészt majd fel, vagyis komoly küzdelem vár a vezetésre mind politikai, mind gazdasági szempontból. Ennek azonban megvannak a maga egyértelmű előnyei is, amikre tűkön ülve vár az egész világ.

lead kép: Sarah Grillo-Axios

TrumpBidenklímaUSAemberPárizs