Június 14. Péntek, Vazul

Mennyibe kerül nekünk a kihalási hullám?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Már erősen kongatták a vészharangokat hónapokkal ezelőtt is, sőt, a szakemberek már előtte is, hogy a biodiverzitás nagy veszélyben van. Az ENSZ igyekezett is rábírni az országokat, hogy tegyenek az eltűnő állat, növény ésgombafajokmegőrzéséért, az élőhelyek folyamatos csökkenése ellen. Erre ígéreteket is kapott, de érdemi lépés tulajdonképpen egyáltalán nem történt.

Kihalási hullám

Komolygondotjelent, mert ha sikerül megállítani a klímakatasztrófát, akkor a biodiverzitás drasztikus csökkenés taszítja azemberiségeta kihalás szélére. Nem kis kihívás egyszerre két, vagy akár több égető, életbe vágó problémával foglalkozni, de most nem igazán van lehetőség a választásra. Az országok kénytelenek lesznek lépni, méghozzá rohamtempóban, ellenkező esetben nagyjából 1 millió állatfajtól vehetünk érzékeny búcsút, illetve a növény és gombafajokkétötödeis eltűnik a Földről.

kép: pixabay

Ez élelmezési és ökológiai válságot is kivált majd, de ez csak később lesz. Lehet, hogy egy év múlva, lehet, hogy még később, és mivelközvetlenülnem tudjuk felmérni agazdaságikövetkezményeit - egyszerűbben fogalmazva ettől most nem lesz kevesebb pénzünk - ezért az országok nem is igazán foglalkoznak vele.

ASwissRe biztosítótársaság átfogó felméréséből azonban kiderül, hogy ez mekkora baklövés.

Pénz, pénz, pénz

Na nem kell arra gondolni, hogy aSwissRe puszta szívjóságból igyekezett kideríteni, mennyibe is kerülne az ökológiai válság. A cél az volt, hogy segítsenek a biztosítótársaságoknak felmérni az ökológiai kockázatot, és azt beépíteni adíjaikba- vagyis a cél a profitszerzés maximalizálása volt.

kép: livingroomconversations.org

A jelentés azonban igen sok szempontból felhasználható. Megmutatja például azt a nagyon egyszerű tényt, hogy mekkora mértékben függünk a biodiverzitástól, már persze pénzben kifejezve, mert a hatalom igazán ebből ért.

Az adat döbbenetes, a világ GDP-jénektöbb, mint fele ugyanis nagyon erősen függ a biodiverzitás meglététől, mértékétől. Egy ökológiai válság minden ötödik ország gazdasági összeomlását is magával hozná, de a GDP hatalmas léptékű visszaesése igazából mindenhol felütné a fejét. Vagyis az, ha nem őrizzük meg, sőt, nem szélesítjük az élőhelyeket, és nem teszünk meg mindent a biodiverzitás megőrzéséért, olyan gazdasági hátrányokat okoz, amiből képtelenek leszünk talpra állni.

lead kép: baamboozle.com