Május 29. Szerda, Magdolna

Hogy mi legyen a műanyaggal? Legyen belőle energia!

null

Nagyon sokszor merül fel a kérdés, hogy mégis mihez kezdjünk a műanyaghulladékkal. Hiszen van belőle bőven, és még ha elvileg újrahasznosítható is, akkor is többnyire a szeméttelepen végzi, vagy végül hulladékégetőbe kerül.

Műanyagból energia?

Igen, a műanyaghulladékot is el lehet égetni, ami jó megoldásnak tűnne, hiszen így a szemétből energia képződne. Csakhogy a műanyag égése közben erősen mérgező gázok, éstöménytelenmennyiségű szennyező anyag szabadul fel, ami még rosszabb is, mint a műanyag jelentette kihívás. Vagyis az égetés biztosan nem megoldás.

kép: jetdencre.ch

Hogy mit kezdjünk akkor a PET palackokkal, vagy a polisztirol edényekkel? Lehet belőlük virágtartó, almaszedő, evőeszköztartó, és kismillió más dolog, ami kissé ugyan előnytelenül mutat, ellenben biztosan nem oldja meg a felhalmozódó szemét gondját.

Arra is vannak elképzelések, hogy ha már képtelenek vagyunk mit kezdeni a műanyagokkal, akkor mi lenne, ha egyszerűen földet hordanánk rá, beszántanánk, és termelnénk rajta élelmiszereket. Hiszen az óceánon lebegő szemétsziget akár egy újabb földrész is lehetne!

Műanyagból energia!

Sok megoldás, de kevés igazán használható elem. Senki nem gondolja komolyan, hogy a növényeknek jó a PET palackban csücsülni, ahogyan mi sem tartunk szívesen hosszabb távon semmit ezekben az edényekben, hiszen káros anyagok, többek köztmikroműanyagokszabadulnak fel belőlük. El velük!

kép: wikizero.com

El, de hova? Erre a kérdésre talált most egész érdekes választ egy szaúd-arábiai, brit és kínai tudósokból álló csoport. A polietilén, a polipropilén és a polisztirol hulladékokból mechanikus porítás és mikrohullámos bontás segítségével képesek voltak az anyagokban rejlő hidrogén 97%-nak kinyerésére. Sőt, emellett elemi szenet is kivontak az elegyből, méghozzá igen magas minőségben, mely szén a nanocsövekelőállításánál hasznos.

Tulajdonképpen a műanyagból sikerült hidrogént előállítani, mely az elektromosság mellett, vagy inkább azzal szorosan összefonódva a jövő egyik tiszta energiaforrása lesz. Sajnos arról nem szóltak a hírek, hogy milyen más anyagok keletkeztek a két említett mellett, és hogy azoknak milyen tulajdonságai vannak, mennyire veszélyesek, vagy mennyire hasznosíthatóak.

lead kép: safety4sea.com