Február 22. Csütörtök, Gerzson

Egyhangú a napelem? Már nem sokáig, jönnek a színes panelek

Éghajlat
2020. október 26. 12:00
null

Az energiatermelés terén a napelemek egyre jobban átveszik az uralmat, ami nagyon jó hír, és szurkolunk is a haladásért. Csakhogy vétek lenne a divat erejét kihagyni az egyenletből, mert bizony a napelemek esetében is igaz: ami tetszetős, vagy egyedi, az bizony jobban kell!

Napelemdivat?

Ma már képesek vagyunk a tetőcserepeket napelemekkel kombinálni. Napelem lehet a ház fala is, az ablak, vagy akár az erkély korlátjának üvege. Szinte mindenre képesek vagyunk napelemet felvinni, hiszen ma már léteznek olyan vékony rétegű panelek, melyeket akártextilekenis lehet alkalmazni, sőt, akár spray formában is fel lehet vinni őket a felületekre.

kép: sciencedirect.com

Ez mind szép és jó, de minden esetben ugyan azokról a panelekről van szó. Mivel a cél a tiszta energia szolgáltatása, a klímakatasztrófa megfékezése, ezért lényegtelen, hogy hogyan is mutatnak ezek a panelek - legalábbis egy ideális világban. Itt azonban, a Földön nagyon is sokat számít az, hogy egy termék mennyire mutatós. Ettől ugyanis jobban eladható, mely a gyártónak is kiemelt célja, és tulajdonképpen a klíma ügyét is erősen szolgálja!

Színek

A gond csupán az, hogy a tudósok szerint a színezett üveg alkalmazása a panelek esetében sajnos akár 50%-os, vagy nagyobb arányú teljesítményromlást is eredményezne, ez pedig akkora veszteség, amit még a divat miatt sem vállalnának be az emberek.

kép: electrek.co

Persze ez csak feltételezés,biztosat nem lehet tudni, amíg le nem teszteltük. Pontosan ezt tette Hollandia alkalmazott tudományokkal foglalkozó szervezete. A hosszas tesztelés után már ki lehet jelenteni: a színes napelemek esetében a veszteség 10% körüli, vagyis messze nem akkora, mint az elsőre gondolták volna. Igaz, a színek miatt nagyobb a felület fényelnyelő és visszaverő képessége, de ez még belefér, ha ettől a panelek sokkal jobban eladhatóak lesznek.

Első körben persze csak a tetőn változtatnak egy kicsit, de hosszabb távon - ahogyan a napelemek egyre több területet hódítanak meg – komoly előnyt jelenthet az, ha kedvünk szerint színezhetjük az energiatermelő egységeinket is, hiszen így lényegesen nagyobb lesz rájuk a kereset, jobb lesz az elfogadottságuk is!

lead kép: electrek.co

színteljesítménypiacnapelememberenergia