Április 12. Péntek, Gyula

Megint sikerült növelni a napelemek hatékonyságát!

Éghajlat
2020. szeptember 14. 12:00
null

A napelemek hatékonyságának növelése kulcskérdés a piacon, hiszen erre mutatkozik a legnagyobb igény. A növelésnekazonban több lehetséges útja is van, köztük a megfelelő szennyeződéstaszítás is.

Kosz

A napelemek teljesítménye igen sok dologtól függ. A hasznosítható fényspektrumok mellett például az anyag kiválasztásán, vagy éppen a méretek megadásán. Nem mindegy, hogy egy, vagy kétoldalas változatról van szó, de ma már tudjuk, hogy növeli a hatékonyságot az is, ha a hagyományos paneleket megfelezzük.

kép: primetrick.com

Spanyol kutatók kitartó munkával és teszteléssel igyekeznek megtalálni a megoldást egy olyan hatékonyságcsökkentő elem kiiktatására, amivel minden nap találkozunk. Ez nem más, mint a kosz, amivel kapcsolatban most úgy tűnik, csatát nyertek a tudósok.

Megfelelő réteg

Érthető módon a koszos napelem sokkal kevesebb energiát tud termelni, mint a tiszta. A kosz ugyanis apró szemcsékből épül fel, melyek visszaverik a napsugarakat. Azokat a sugarakat, melyek az energiaképzéshez elengedhetetlenek lennének. Kevesebb napsugár, kevesebb energia.

A kutatók azonban olyan bevonatokkal kísérleteztek, melyek kiküszöbölik a kosz megtapadását. A dolog nem újdonság, hiszen rég léteznek ilyen bevonatok, csakhogy lépést kell tartani a fejlődéssel. El kellett érni, hogy a bevonat azon túl, hogy ellátja feladatát, képes legyen a minőségi kívánalmaknak megfelelni, sőt, később is fel lehessen vinni a panelekre.

kép: osa-opn.org

A kosztaszító bevonatok a panelek elülső üvegfelületére kerülnek. Ez azonban azt is jelenti, hogy bírniuk kell a “gyűrődést” egészen addig, amíg a gyártó a napelem működését garantálja. És mivel a verseny nagyon kiélezett, a legtöbb gyártó ma már élettartam-garanciát vállal a termékeire. Ezt pedig tudnia kell követni a bevonatnak is, ráadásul az árát is alacsonyan kell tartani, hiszen a panelek árai is folyamatosan esnek.

A kísérletekeredményeképpenegy szilikon alapú bevonat nyomta le a mezőnyt, mely nem csak a tartóssága miatt keltette fel a kutatók érdeklődését, hanem azért is, mert akár 2%-kal is képes megnövelni a panelek hatékonyságát azzal, hogytávol tartjaa lehető legtöbb szennyeződést. Ez pedig kimagasló eredmény, hiszen akutatóintézetekdollármilliókat költenek arra, hogy a napelemek hatékonyságát 1-2%-kal képesek legyenek megnövelni.

lead kép: britannica.com

klímahatékonyságnapelememberenergiamegújuló