Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Egyre több a kabóca itthon is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Aklímaváltozássalsok dolog megváltozik az életünkben. Ezek között szerepel az is, hogy olyan fajokkal fogunk osztozni országunkon, melyekkel eddig nem, vagy csak ritkán találkozhattunk.

Baj lehet belőle

A helyi ökoszisztémák folyamatosan, akár több ezer év alatt alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz, az időjáráshoz,vízkészletekhez, élelemhez és a meleghez is. Amikor azonban a rendszer változik, akkor az ökoszisztémáknak is kell. Ez természetes folyamat, nem is lep meg senkit, azonban erre alapesetben néhány 100, néhány 1000 év is rendelkezésre állt.

kép: ingwelala.co.za

Most más a helyzet, aklímaváltozásugyanis lényegesen gyorsabb, mint a természetes folyamatok. Félreértés ne essen, ez is egy természetes folyamat, csakhogy az emberi tevékenység olyan mértékiggyorsítottafel, amihez bár az állat és növényvilág is képes lesz bizonyos mértékig alkalmazkodni, ez számunkra bizony nem sok jót kínál.

Új fajok

Mind az állat, mind pedig a növényfajok tekintetében beszélhetünk olyan jelenségről, mikor az alapvetően melegebb éghajlatotkedvelőfajok tömegesen kezdenek elterjedni hazánkban is. Ezek pedig nem feltétlenül egy eleddig hazánkban sohasem látott faj megjelenését jelenti, vagyis például hirtelen nem nőnek majd vadon az olajfák. De azzal számolni kell, hogy olyan átalakulás veszi kezdetét, mely lemondásokat hoz majd, átalakulást követel tőlünk is.

kép: loudounwildlife.org

Remekül példázza ezt a kabócák egyre jelentősebb elterjedése is hazánkban. A mannakabóca és az óriás énekeskabóca nem ismeretlenek hazai körökben, hiszen például Tihanyban évtizedek óta jelen vannak. Most azonban már Zala megye és a Balaton-felvidék is élvezheti hangos dalukat, sőt, akár a fővárosban is találkozhatunk velük. Mindkét faj védett hazánkban, hiszen igen ritkák, ám ez most változni látszik. A kabócák jellemzően a mediterrán régió rovarjai, de a melegedéssel terjeszkednek, és átalakítják az ökoszisztémákat is. A kabócák egyre erősödő dala mutat rá arra, hogy bizony valami elkezdődött, és ez nem feltétlenül lesz jó nekünk sem...

lead kép: youtube.com