2023. március 21. kedd
Benedek

Van olyan hús, mely nem mű, és nem olyan káros, mint a mostaniak

2020. június 21., 12:00
Van olyan hús, mely nem mű, és nem olyan káros, mint a mostaniak

Az étkezésekkel kapcsolatban kénytelenek leszünk átértékelni azt, ahogyan eddig gondoltunk erre a tevékenységre. Az ENSZ adatai szerint a húsfogyasztásunk 14.55%-kal járul hozzá a globális károsanyag-kibocsátáshoz, ami tekintélyes mennyiség. A húsról azonban láthatóan nem szeretnénk lemondani. 

Húst? 

Az ember alapvetően mindenevő, vagyis az egészségének megőrzéséhez mindenképpen szüksége van húsra, állati fehérjére. Bár tény, hogy vegetáriánus, vagy vegán életformával is tökéletesen életképes egy felnőtt, a gyerekek fejlődéséhez már sokkal nagyobb szükség van a megszokott húsra. Ráadásul az emberek jelentős része szeret is húst enni. 

kép: Scott Olson - Getty Images

Summa summárum, a hús marad. Amit elérhetünk, az a fogyasztás mértékének csökkentése, de ezzel kapcsolatban is nagyon sok esetben süket fülekre találunk. Az ember nem érzi a gondot, amíg minden a megszokott ritmusban halad, mindegy, hogy mekkora erőfeszítésbe is kerül ennek fenntartása.  

 

Alternatívák? 

műhús jelentős alternatívaként jelenik meg a piacon, egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg az asztalokon szerte a világon. A műhús kifejezés azonban sokaknak taszító. Laborban előállított élelmiszer, amellyel kapcsolatban túl sok rémtörténetet kreáltak az írók, akár évtizedekkel ezelőtt, akár napjainkban. 

kép: scoop.it

Mi lehet akkor a megoldás? Nem labor, és nem hagyományos? Akkor marad az állati fehérje, csak más forrásból. Igen, jól sejti, a rovarokról van szó. Egészen pontosan a kabócákról, hiszen egyrészt nem minden rovar ehető, másrészt a kihalási hullám erősen érinti ezt a csoportot is. A kabócákkal azonban nincsen ilyen baj, hiszen elképesztően szaporák, nem kártékonyak, könnyen feldolgozhatóak, és ezzel a zajterheléstől is meg lehet szabadulni. 

A marhahús előállításának képlete: 8 kg takarmány=1 kg marhahús. A kabóca esetében ez így néz ki: 2 kg takarmány=1 kg “hús”. Ráadásul, amennyiben feldolgozott élelmiszerbe kerül, úgy mint például a hamburgerhús, akkor a fogyasztók észre sem veszik a különbséget. Nyilván egészben tálalva szokni kellene a látványt, de feldolgozva ezzel nincsen semmi baj, ráadásul az íze egyáltalán nem rossz, a mogyoróhoz és dióhoz hasonlítható. Jól fűszerezhető, alakítható, és jelentősen csökkentené az emberiség ökológiai lábnyomát, ha átállnánk - legalább részben - a rovarok fogyasztására. Az állateledelek terén már folyamatban van a váltás, előbb vagy utóbb az emberek konyhájában is beköszönt az új hús kora.

lead kép: STEPHEN JAFFE - AFP VIA GETTY IMAGES

Ezek is érdekelhetnek